‘Duurzame financieringen moet sneller worden doorgevoerd’

0

Om de transitie naar een duurzame economie met zo min mogelijk schade door te komen, is het van belang dat de geldstromen van de financiële sector zich sneller dan nu verplaatsen van niet-duurzame naar duurzame activiteiten. Dit stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies dat vandaag door minister Kaag van Financiën in ontvangst is genomen.

De Nederlandse economie staat vanwege de klimaat- en biodiversiteitscrisis voor een grote verduurzamingsopgave. Nieuwe economische activiteiten zullen moeten worden opgebouwd, terwijl veel bestaande activiteiten moeten worden afgebouwd of omgebouwd. “Dit vraagt om aanzienlijke investeringen en brengt risico’s met zich mee waarop financiële instellingen en toezichthouders zich moeten voorbereiden”, aldus de Rli in het advies ‘Financiering in transitie: naar een actieve rol van de financiële sector in een duurzame economie’.

“Het is van belang dat de geldstromen van banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders zich sneller dan nu verplaatsen van niet-duurzame activiteiten naar activiteiten zoals duurzame landbouw, circulaire bedrijvigheid en duurzame energie-infrastructuur. De financiële sector zal ook een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame economie moeten vervullen.”

In zijn advies beveelt de Rli de minister van Financiën daarom aan om een aantal concrete maatregelen te nemen die zijn gericht op het versneld in beweging brengen van de financiële sector. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die de minister al aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd in haar Beleidsagenda voor duurzame financiering van 7 juli 2022.

Verduurzaming in businessmodel

De Rli stelt onder andere voor om de rekenmodellen van banken voor het beoordelen van investeringsvoorstellen zo aan te passen dat de transitie naar een duurzame economie niet langer wordt belemmerd. De verantwoording over duurzaamheidsbeleid moet daarnaast breder worden gemaakt dan alleen CO2-uitstoot. “Zorg dat bijvoorbeeld ook verantwoording wordt afgelegd over het effect van economische activiteiten op biodiversiteit en grondstoffengebruik.”

Verduurzaming in toezicht

De Rli wil daarnaast dat DNB en de AFM ook toezicht houden op de duurzaamheidseffecten van financiering. De hoogte van de belasting die banken betalen, moet afhankelijk worden gemaakt van hun duurzaamheidsprestaties.

Verduurzaming in het nieuwe pensioenstelsel

De vernieuwing van het pensioenstelsel kan worden benut om ervoor te zorgen dat pensioenfondsen, met behoud van hun rendementsverwachting, meer kunnen beleggen in de duurzame economie van Nederland.

Nationale investeringsinstelling

De Rli ziet de kracht van bestaande instellingen en instrumenten graag gebundeld en versterkt. “Invest-NL en delen van het Nationale Groeifonds en het Klimaatfonds kunnen het fundament vormen voor een nieuwe investeringsinstelling waarin overheid en bedrijfsleven samen kunnen zorgen voor veel meer duurzame investeringen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.