DNB wil Volksbank beboeten voor overtreding Wwft

0

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geconstateerd dat de Volksbank in overtreding is van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De toezichthouder heeft aangekondigd daarvoor een boete te willen opleggen.

Dat is te lezen in het resultatenverslag van de financial over het eerste halfjaar van 2023. Naar aanleiding van een toezichtsonderzoek in 2022 stelt DNB dat de Volksbank de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering onvoldoende heeft vastgesteld en beoordeeld. Daarmee is de het moederbedrijf van ASN Bank, RegioBank en SNS in overtreding van de Wwft.

DNB heeft de Volksbank geïnstrueerd om de systematische integriteitsrisicoanalyse uiterlijk per 1 april 2024 te verbeteren. Daarnaast gaat DNB een procedure starten om een bestuurlijke boete op te leggen.

“We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen en dat we op dit moment in overtreding zijn ten aanzien van bepaalde wettelijke verplichtingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme”, reageert Martijn Gribnau, voorzitter van het Executive Committee van de Volksbank. “We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.