DNB onderzoekt verschuiving hypotheekmarkt

0

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is de omvang van de hypotheekportefeuilles van veel verzekeraars en pensioenfondsen recent snel toegenomen. DNB gaat deze verschuiving op de hypotheekmarkt onderzoeken en de gevolgen beoordelen.

Dat meldt DNB in de Nieuwsbrief Verzekeren. Een grotere rol van niet-bancaire spelers in de hypotheekmarkt heeft volgens DNB potentiële voordelen, zoals minder systeemrisico en meer diversiteit en concurrentie. De centrale bank wil tegeljkertijd mogelijke aandachtspunten vroegtijdig adresseren.

Uitvraag

DNB heeft een uitvraag uitgezet naar de eigenschappen van hypotheekportefeuilles bij een aantal grote verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen. Deze instellingen hebben hierover een brief ontvangen. Zo wil DNB meer gegevens vergaren over de karakteristieken van de portefeuilles van niet-bancaire instellingen.

Het onderzoek naar de verschuiving op de hypotheekmarkt is een onderdeel van het themaonderzoek naar de crosssectorale verschuiving van activiteiten in het financiële systeem. DNB verwacht de onderzoeksresultaten eind dit jaar te publiceren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.