Demografische trends bieden kansen

0

Het is voor hypotheekadviseurs de moeite waard zich te verdiepen in demografische trends, die kansen bieden. In een webinar voor Hypotheek Business Club gaf Michel van der Sluis van The Dutch Mortgage Consultants alvast een aantal tips.

Van der Sluis ging tijdens het webinar in op een aantal ontwikkelingen in de Europese en Nederlandse hypotheekmarkt. Hij begon met een ‘quickscan’ van een aantal cijfers. Daaruit blijkt onder meer dat de rente voor hypotheken in 2015 in alle EU-landen is gedaald. Maar in sommige landen was aan het eind van het jaar toch weer een (marginale) stijging te zien. “Blijf kijken naar andere landen”, adviseerde Van der Sluis, “want er zit vaak een voorspellende waarde in.”

Er volgde al snel een tweede tip: adviseer uw klant om buffers op te bouwen. DNB waarschuwde onlangs dat er gewenning aan de lage rente kan optreden. Consumenten én bedrijven kunnen gaan wennen aan de combinatie van hoge schulden met lage rentelasten. Van der Sluis: “Maar als de rente weer stijgt, kunnen ze dan in de toekomst hun lasten nog betalen?”

Verzilverhypotheken

Hij ging vervolgens in op een aantal demografische trends, die vooral op de lange termijn een grote impact zullen hebben op de woningmarkt. De eerste is de vergrijzing. Het is volgens Van der Sluis slim om er rekening mee te houden dat ouderen een grotere doelgroep worden. “U kunt alvast nagaan hoe u deze doelgroep aan zich gaat binden, in uw marketing bijvoorbeeld.”

Hij wees er ook op dat de omkeer- of verzilverhypotheken belangrijker gaan worden. Bijvoorbeeld omdat ouderen langer zelfstandig zullen blijven wonen en de overwaarde van hun huis willen gebruiken om hun woning aan te passen of voor bijvoorbeeld zorgkosten.

Asielzoekers

Dan de migranten. Als de komende jaren meer asielzoekers een vaste verblijfsvergunning krijgen, geeft dat een extra druk op de beschikbare koopwoningen. Maar het biedt ook kansen. “Het is goed om u af te vragen: kan ik iets met deze doelgroep, wil ik iets met deze doelgroep?” aldus Van der Sluis.

En wat te denken van expats? Die vallen op dit moment buiten de boot, na de invoering van de MCD. Mensen die hun inkomen in andere valuta krijgen, zoals dollars, kunnen nu over het algemeen geen nieuwe hypotheek krijgen. Maar er wordt druk gewerkt aan oplossingen. De klanten die nu ‘in de wacht’ staan, zullen dan een hypotheek willen. “Wees er klaar voor als ze komen”, tipte Van der Sluis.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar

Sietse Meijer is redacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.