‘De kostendrempel nemen we niet weg door kosten nóg zichtbaarder te maken’

0

We moeten de drempels wegnemen om de toegang tot financieel advies laagdrempelig te maken, stelt Adfiz-voorzitter Roger van der Linden tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Daarbij doet hij een oproep: “De kostendrempel nemen we niet weg door kosten nóg zichtbaarder te maken, maar door kosten te verlagen.”

Consumenten meer grip geven op hun financiële gezondheid, dat is waar Adfiz inmiddels al 115 jaar voor pleit. “Maar helaas is daarmee niet gezegd dat de toegang voor iedereen gewaarborgd is”, aldus Van der Linden. “Jaren van wetgeving hebben de financiële sector gedisciplineerd. Maar als ik vandaag met leden spreek dan is de meest gehoorde klacht de enorme tijd die verloren gaat aan het voldoen aan regels en aan administratieve verplichtingen.” Advies is hierdoor duurder geworden. “Bovendien is er zoveel regelgevende aandacht gevestigd op de kosten van advies, dat ieder advies als duur wordt ervaren.”

Van der Linden doet dan ook een oproep aan adviseurs, maar zeker ook aan verzekeraars, toezichthouder en politiek: “De kostendrempel nemen we niet weg door kosten nóg zichtbaarder te maken, maar door kosten te verlagen. Als sector door efficiënter te werken, op kantoor en in de keten. […] Als overheid door betere regelgeving, lagere toezichtskosten, minder assurantiebelasting en de terugkeer van de fiscale aftrekbaarheid van veel advieskosten.”

Waarde en angst

“De waardedrempel nemen we niet weg door alleen maar te praten over de aanschaf van een nieuw financieel product, maar het volledige advies op waarde te schatten. We kampen met een wettelijke definitie van advies die feitelijk een verkoopdefinitie is. Niet gek dat de waarde daarvan niet heel hoog wordt aangeslagen. Maar al het echte advieswerk is in de zin van de Wft misschien wel geen advies, maar is juist waar het om gaat als we het over grip vergroten hebben.”

“De angstdrempel nemen we niet weg door te waarschuwen voor adviseurs, maar door schaamte over geldzaken, en zeker schaamte over geldproblemen, aan te pakken. We moeten daarvoor als maatschappij misschien wat meer begrip tonen voor het feit dat niet alles altijd eigen schuld is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.