Creëer een Pensioenportaal XL

1

De jongere lichting pensioenadviseurs die nu de arbeidsmarkt betreden moeten zich meer gaan toespitsen op een bredere adviesrol. Veel meer een coach die vanaf de zijlijn adviezen geeft en pensioen wordt een onderdeel van die adviezen.

Dat zegt Claudia Meessen, Marketing- & Partnermanager bij Hyarchis, in een vraaggesprek met InFinance. De rol van een pensioenadviseur zal volgens haar steeds meer veranderen naar een adviseur die de financiële levensloop van de consument overziet. “Kijk naar de hypotheekmarkt, daar waar de overzichtelijke en begrijpelijke keuzes zelf gemaakt kunnen worden, prima, maar bij moeilijke vragen heb je toch behoefte aan een persoonlijk en deskundig advies.”

Het besef dat ook het pensioen meer onze eigen verantwoordelijkheid wordt, moet groeien, zegt Meessen. “Het besef dat we er niet vanuit kunnen gaan dat er voor ons gezorgd wordt en dat we – gemiddeld – langer te leven hebben. Maar ik vind ook dat er een rol voor de overheid weggelegd is om mensen voor te lichten, te helpen dit inzicht te verkrijgen. Het is belangrijk dat zij helpen bij het nadenken over het inkomen van later.”

Pensioenportaal XL

Het zou volgens Meessen al enorm helpen als er een overkoepelend portaal komt. Bijvoorbeeld een elektronisch financieel dossier, net als een elektronisch patiëntendossier. Een pensioenportaal XL. Daar moet de complete financiële historie van een consument in worden meegenomen. Spaargeld, hypotheek, financiële mee en tegenvallers; alle factoren moeten gebundeld en inzichtelijk gemaakt worden, zodat er inzicht in de financiële toekomst ontstaat: een compleet beeld van de oude dag. Technologisch gezien is dit mogelijk en er zullen ook partijen op de markt zijn die dit gaan oppakken. De toegevoegde waarde zit dan nog steeds in het gesprek met een adviseur die alle informatie kan interpreteren. En dit is in het belang van de consument of burger.”

Lees het hele vraaggesprek met Claudia Meessen, Marketing- & Partnermanager bij Hyarchis, gratis in de nieuwe e-InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.