Consument wil centrale gegevensopslag

0

Bijna twee derde van de consumenten zou graag gebruik maken van een soort ‘Mijn financieel portaal’. Hierin moeten de financiële gegevens uit de verschillende ‘Mijn omgevingen’ worden samengebracht. HDN heeft dit laten onderzoeken door onderzoeksbureau Motivaction.

Volgens HDN zijn steeds meer gegevens van de consument die nodig zijn in het hypotheekaanvraagproces op dit moment versnipperd beschikbaar in de ‘Mijn omgeving’ van verschillende partijen. Voorbeelden hiervan zijn persoons-, inkomens-, schuld- en onderpandgegevens.

Consument wil de regie

527 respondenten in de leeftijd van 21 tot en met 65 jaar hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Zij hebben allemaal in de afgelopen anderhalf jaar een hypotheek aangevraagd. De respondenten die een financieel ‘totaal’ portaal willen, stellen als belangrijkste voorwaarde dat de privacy en veiligheid van deze omgeving gewaarborgd is. Ook willen ze zelf de regie houden over de informatie die wel of niet wordt toegevoegd. Een deel van de respondenten gaat nog een stap verder. Zij willen iedere keer opnieuw toestemming geven voor acties die (financiële) instellingen uitvoeren op de gegevens.

Overheidsinitiatief heeft voorkeur

Bij bijna de helft van de respondenten wekt de overheid op voorhand het meeste vertrouwen als beheerder van een dergelijk platform. Daarnaast beschouwt een kwart een onafhankelijke, niet-commerciële partij als vertrouwenwekkende beheerder.

Dorine van Basten, directeur HDN, is blij met de resultaten van het onderzoek. “Het geeft goed weer waar de behoefte van de consument ligt op het gebied van zelfwerkzaamheid en welke voorwaarden zij hieraan stellen. Dit is waardevolle informatie voor de gehele financiële dienstverlening.” HDN registreert circa 82 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.