De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) is kritisch op het besluit van Unigarant om de schadeprovisie voor het Woonpakket Plus te verlagen van 25 naar 20%. “Dit is een onacceptabele stap, waarmee Unigarant geen respect toont voor de verantwoordelijkheden van het intermediair en daarmee direct de belangen van de consument schaadt”, zegt CFD-voorzitter Edwin Herdink.
“Het heeft er alle schijn van dat Unigarant op deze wijze voorsorteert om haar producten netto in de markt te gaan zetten en de klant apart wil laten gaan betalen voor advies”, vervolgt Herdink. “Door het huidige provisieverbod op complex is de consument al de gebeten hond. Wanneer nu ook nog de toegang tot schadeverzekeringen wordt geblokkeerd is de tweedeling in onze maatschappij compleet. Met momenteel zo’n zes miljoen financieel zwakke draagkrachtige consumenten is schadeprovisie nog het enige solidaire systeem dat de toegang tot advies openhoudt.”
Stijgende schadelast
Volgens CFD snijdt het argument van Unigarant dat de aanhoudende stijgende schadelast hen heeft genoodzaakt om deze aanpassing door te voeren, geen hout: “Wanneer de marges binnen een bedrijf onder druk staan dan dient men in de eigen organisatie in de kosten te snijden en niet het probleem te verplaatsen.”
Jeffrey Leichel, voorzitter van Stichting Odin, vindt dat verzekeraars hun verliezen nu afwentelen op onafhankelijke adviseurs. “Unigarant zorgt er met deze stap voor, dat haar klanten meer gaan betalen en de dienstverlening slechter wordt”, zegt hij. “En je kunt er vergif op innemen, dat andere verzekeraars dit voorbeeld gaan volgen, waardoor onafhankelijk advies strategisch wordt uitgeschakeld. Als we met elkaar niet snel ingrijpen, dan zal het aantal onafhankelijke advieskantoren in Nederland nog verder en nog sneller afnemen. Dat is misschien goed nieuws voor de aanbieders van producten, maar uiteindelijk heel slecht nieuws voor de consument.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.