Zzp’ers hebben het moeilijk

0

Als het kabinet besluit om de fiscale voordelen af te schaffen voor zzp’ers, dan zal het hun nauwelijks nog lukken om rond te komen.

Zzp’ers gaan er dan €200 per maand op achteruit, schat vakbond FNV Zelfstandigen. ‘Dat zal ervoor zorgen dat een grote groep zelfstandige ondernemers met een lage omzet het financieel niet overleeft’, zegt beleidsadviseur Josien van Breda-Hoekstra.

Omgekeerde wereld
Het is een veel gehoorde reactie op het bericht in deze krant dat de coalitie voornemens is de fiscale voordelen van zzp’ers en hun opdrachtgevers te beperken. ‘Werklozen zijn gestimuleerd om voor zichzelf te beginnen’, zegt Johan Marrink van ZZP Nederland. ‘Voordelen als de zelfstandigenaftrek waren het lokkertje. Als die verdwijnen, belanden zzp’ers sneller in de bijstand.’

Anderen zijn het daarmee oneens. ‘Het is de omgekeerde wereld dat we een fiscaal systeem creëren om mensen uit de bijstand te houden’, zegt Peter Kavelaars, hoofd wetenschappelijk bureau van Deloitte. De hoogleraar zat in de commissie Van Dijkhuizen, die het kabinet in juni aanbeval de zelfstandigenaftrek in acht jaar af te schaffen.

Uit de hand gelopen
Ook hij onderkent dat ondernemers meer risico’s lopen dan werknemers en meer kosten hebben voor pensioensparen en om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Toch vindt hij dat zzp’ers nu te veel voor die risico’s en kosten worden gecompenseerd. ‘De fiscale voordelen van zelfstandigen zijn volledig uit de hand gelopen, met name voor de lage inkomens’, zegt hij.

Kavelaars vindt dat het verschil tussen de belastingdruk voor zelfstandigen en voor werknemers te groot is geworden. ‘Daarnaast profiteren zelfstandige ondernemers al van de mkb-winstvrijstelling van 14%. Dat betekent dat ze 14% korting op hun tarieven kunnen geven in vergelijking met iemand in loondienst. Dat moet voldoende zijn om de nadelen van zzp’er-schap te compenseren.’

Verrassend bijval
De belastingdeskundige krijgt verrassend bijval van zzp-organisatie ZZP Netwerk Nederland. ‘Wij vinden lastenverzwaringen voor zzp’ers een goed idee’, zegt voorzitter Jerry Helmers. ‘Uit een enquête van de Kamer van Koophandel bleek vorig jaar dat 71% van de zelfstandigen binnen vier jaar ophoudt. Dat betekent dus dat de zelfstandigenaftrek, die is bedoeld om ondernemerschap te stimuleren, helemaal niet werkt.’

Afschaffen van dat voordeel is daarom geen probleem voor hem. Helmers vindt ook dat de WW-faciliteit zo snel mogelijk op de schop moet. Zzp’ers die vanuit hun WW-uitkering starten, mogen hun WW nog twaalf maanden houden. ‘Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie met het mkb en met andere zzp’ers. De spelregels om bijvoorbeeld je tarieven vast te stellen voor potentiële opdrachtgevers, dienen voor iedereen hetzelfde te zijn’, vindt de zzp-voorman.

Ondernemers
Het kabinet heeft tot nu toe alleen nog aangegeven de lasten voor zelfstandige ondernemers met €0,5 mrd te gaan verzwaren. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst erop dat die lastenverzwaring niet alleen bij zzp’ers terechtkomt, maar ook bij andere ondernemers die gebruikmaken van zelfstandigenaftrek. Daarmee wordt de pijn over een grotere groep uitgesmeerd dan de bijna 800.000 zzp’ers. Volgens het CBS gaat het om bijna 1,1 miljoen zelfstandigen.

Op het nieuwe signaal uit Den Haag, dat de coalitie werkgevers wil aanpakken die hun vaste personeel inruilen voor zzp’ers, wordt door de zzp-organisaties positiever gereageerd. Wel worden vraagtekens geplaatst bij de haalbaarheid.

Bron: FD.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.