Zorgverzekeraars investeren

0

Lab-on-a-chip: minuscule laboratoria waarmee een arts binnen enkele minuten een diagnose kan stellen. Zorgverzekeraars Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar participeren in het Twentse bedrijf Ostendum dat deze toepassingen ontwikkelt.

Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar en Ostendum tekenden hiervoor deze week op de campus van de Universiteit Twente de samenwerkingsovereenkomst. Het is voor zover bekend voor het eerst dat zorgverzekeraars geld rechtstreeks in een medische startup pompen. Hoeveel zij investeren is niet bekend, maar het is genoeg om het draagbare laboratorium verder te ontwikkelen. Voorheen teerde het bedrijf op geld van de provincies Overijssel en Gelderland en subsidies van het Ministerie van EZ.

Ostendum – al eens onderscheiden met Young Technology Award 2011 – is in 2008 opgericht als spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Aurel Ymeti, die nu CTO van Ostendum is. ,,Het bedrijf moet zorgen voor een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, de ambulance of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren”, zegt Roelof Konterman, lid van de raad van bestuur bij Achmea.

Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen, zo stelt het Twentse bedrijf. Een hartinfarct bij vrouwen bijvoorbeeld wordt in veel gevallen in een later stadium ontdekt doordat zij vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man.

De technologie van Ostendum meet tot wel duizend maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen, doordat er alleen nog antibiotica wordt voorgeschreven als de uitslag wijst op een bacteriële infectie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.