Wim van Wingerden draagt SEH-voorzittershamer over aan Ron Dukers

0

Na twee decennia neemt Wim van Wingerden afscheid als voorzitter van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). Ron Dukers is zijn opvolger. Van Wingerden zal als erevoorzitter betrokken blijven bij de SEH.

Van Wingerden was in 1998 nauw betrokken bij de oprichting van de SEH en werd de eerste voorzitter van de stichting, die verantwoordelijk is voor de keurmerken Erkend Financieel Adviseur en Erkend Hypotheekadviseur. Op 14 februari droeg hij de voorzittershamer over aan zijn opvolger Ron Dukers.

Oprichting SEH

In 1990 werd nieuwe wetgeving rondom kredieten geïntroduceerd. Deze regels golden echter niet voor hypotheken. Vanuit de markt is toegezegd dat zij voor zelfregulering zouden zorgen. Dat leidde tot de oprichting van het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF). In het CHF waren banken, verzekeraars en pensioenfondsen vertegenwoordigd.

Vanuit het contactorgaan is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen tot stand gekomen. Die gedragscode gold alleen voor aanbieders, voor de adviseurs waren er geen regels. Daarom is op initiatief van het CHF besloten om tot een keurmerk van hypotheekadviseurs te komen.

Op 26 februari 1998 is de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs opgericht om de normen, vakkennis, vaardigheden en betrouwbaarheid van adviseurs te bevorderen. Dat was destijds nodig omdat in principe iedereen zich hypotheekadviseur mocht noemen.

Alle aangesloten aanbieders zouden alleen samenwerken met SEH-gecertificeerde adviseurs. De markt zou zelf de opleidingen en trainingen verzorgen, terwijl SEH de examinering voor haar rekening nam. Wim van Wingerden, als voorzitter van de Hypothekencommissie van de Nederlandse Vereniging van Banken en preses van het CHF was de aangewezen persoon om sturing te geven aan de SEH zoals de stichting later in de volksmond ging heten.

Ron Dukers

De nieuwe voorzitter, Ron Dukers, heeft ruim veertig jaar ervaring in de financiële dienstverlening en de daarbij behorende vakbekwaamheidsontwikkeling. Hij is zijn carrière gestart bij ABN. Na een periode als consultant te hebben gewerkt, heeft hij vervolgens het opleidingsinstituut Dukers & Baelemans opgericht waar hij tot 2015 aan verbonden is geweest.

Dukers: “Ondanks dat iedereen vrij was om te kiezen, had zeker 95% van de hypotheekadviseurs destijds een SEH-certificering. Dat komt mede doordat de SEH een objectief en neutraal kwaliteitskeurmerk is, dat zich enkel richt op vakbekwaamheid zonder dat er sprake is van commercieel belang. Wim heeft, ondanks de druk uit de markt, altijd vastgehouden aan zijn overtuiging dat het belang van de consument voorop moest staan. Integriteit en kwaliteit stonden voor hem altijd boven commercie. Deze onafhankelijkheid heeft ervoor gezorgd dat SEH draagvlak kreeg bij zowel aanbieders als adviseurs en dat het keurmerk Erkend Financieel Adviseur nog steeds de norm is in de markt. Ik zal mij ervoor inzetten SEH, passend binnen deze tijdsgeest, voort te zetten volgens de hoge normen die Van Wingerden heeft gesteld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.