Vraag naar adviesfuncties krimpt

0

De vraag naar professionals in de financiële arbeidsmarkt stijgt in Nederland sinds 2013. De adviesfuncties zijn daarop een uitzondering; de vraag hiernaar krimpt met 9%. Dat blijkt uit cijfers verzameld door arbeidsbemiddelaar Yacht.

Nederlandse ondernemers ervaren volgens Yacht grote moeite met het vinden van finance professionals (een brede doelgroep die loopt van accountants en controllers tot hypotheekadviseurs). Het aantal vacatures in finance steeg in het vierde kwartaal van 2016 opnieuw. Ditmaal met 31% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Yacht zetten met name Britse financiële bedrijven en banken die door Brexit van plan zijn te verhuizen naar Nederland, de financiële arbeidsmarkt verder onder druk. “De mogelijke vestiging van Britse bedrijven betekent meer concurrentie bij de zoektocht naar geschikt personeel.”

De vraag naar talenten in finance neemt ten opzichte van vorig jaar dus wederom toe. De ontwikkelingen binnen de financiële sector raken vooral de adviesfuncties. De vraag naar deze functies krimpt met 9%. “Door de reorganisaties bij de banken is meer vraag ontstaan naar een andere soort adviseurs. Met name de vraag naar private bankers en risk en compliance professionals is groter dan het aanbod. Wanneer Britse bedrijven zich vestigen in Nederland zullen deze functies vanuit de Nederlandse arbeidsmarkt vervuld moeten worden”, aldus Yacht.

Financial professionals zijn verder redelijk honkvast, concludeert Yacht. Uit onderzoek onder zeshonderd hoogopgeleide finance professionals naar hun motivatie en werksituatie blijkt dat ruim 77% van de medewerkers in Nederland meer dan tevreden is met hun huidige baan. Van de ondervraagden staat 13% niet open voor een nieuwe positie en slechts 16% zoekt actief naar een nieuwe baan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.