Slechte boekhouding nekt MKB

0

Dat veel bedrijven momenteel in zwaar weer zitten, komt lang niet altijd door de crisis, maar vaak door gebrek aan financieel inzicht van de directie. Dit blijkt uit een marktanalyse van participatiemaatschappij Écart Invest.

 ‘’Niet de economische conjunctuur, maar het ontbreken van een financiële directeur is ondernemingen in het groot-MKB vaak noodlottig. Uit de marktanalyse blijkt dat 80 procent van de bedrijven, die er uiteindelijk voor kiezen de financiën wél een rol te laten spelen, het significant beter doet”, vertelt Rolf Metz, partner bij Écart Invest.

Bedrijven met meer dan 250 medewerkers zijn onderworpen aan strenge boekhoudkundige verplichtingen en hebben dan ook meestal een financieel directeur. Bij kleinere bedrijven is zó duidelijk zichtbaar hoeveel geld er in en uit gaat dat dit vanzelf wordt meegenomen in de koersbepaling van het bedrijf. Bij het groot-MKB vallen de financiën vaak tussen wal en schip.

De directie van bedrijven in het groot-MKB richt zich het liefst op ondernemen. Zij investeert te weinig in een stevige financiële professional voor de cijfermatige kant van de zaak. Hierdoor ontstaat scheefgroei tussen de ambities van de directie en de daadwerkelijke financiële situatie. ‘’De directie wordt dan nauwelijks geconfronteerd met de financiële consequenties van haar beslissingen”, aldus Metz.

Dit manifesteert zich op verschillende vlakken van de bedrijfsvoering. Metz: ‘’De problemen die we zien bij bedrijven lopen uiteen van een gebrek aan overzicht op gebied van voorraadbeheer tot inzicht in inefficiënte bedrijfsprocessen en onrendabele klanten en bedrijfsonderdelen.” 

 

De analyse van Écart Invest laat zien dat voor een gezonde bedrijfsvoering, de strategie nooit los gekoppeld kan worden van de financiën. Metz: ‘’Veel leed had voorkomen kunnen worden als meer ondernemers goed zicht hadden op alle onderdelen van het bedrijf.”

Bij vier op de vijf bedrijven verbeterden de prestaties aanzienlijk na het aanstellen van een financiële man in de directie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.