Meiden stellen zich al vroeg financieel afhankelijk op

0

Ongeveer 30% Nederlandse meiden tussen de 13 en 17 jaar verwacht financieel afhankelijk te worden. Ze denken later niet hun eigen geld te gaan verdienen. 17% denkt te kunnen rekenen op de financiële draagkracht van hun partner, 3% op familie en 7 % antwoordt `anders’ op de vraag waar het grootste deel van hun geld later vandaan komt. Bijna alle ondervraagde jongens verwachten wel hun eigen geld te gaan verdienen. Dit blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd Foundation, dat werd uitgevoerd door Intomart GfK. 

Niek Hoek, CEO Delta Lloyd Groep: “Uit eerder onderzoek van Delta Lloyd Foundation is gebleken dat vooral vrouwen financieel kwetsbaar zijn bij levensgebeurtenissen zoals het krijgen van een kind, scheiding of overlijden. Het feit dat een aantal jonge meiden zich nu al financieel afhankelijk maakt, baart mij wel zorgen.” Het onderzoek toont verder aan dat de combinatie van de hoogte van de opleiding, gezinssamenstelling en financiële situatie van het gezin van invloed zijn op de voorgenomen financiële zelfredzaamheid van meiden. Meiden uit een eenoudergezin en die in hun eigen ogen niet ‘rijk’ zijn en op het vwo of hbo zitten, zijn sterker geneigd om straks voor hun eigen financiën te zorgen. 

De meiden die een mbo-opleiding doen en uit een welvarend (‘beetje rijk tot rijk’) twee-oudergezin komen, verwachten vaker dat iemand anders dan zij voor hun inkomen zal zorgen. Gemiddeld denken jongeren 1 tot 3 maanden te doen over het vinden van een baan. 

Meisjes zijn iets behoudender in het inschatten van hun baankansen dan jongens. 9% van de meiden denkt meteen aan het werk te kunnen ten opzichte van 15% van de jongens. De ondervraagde meisjes denken circa 7% minder te gaan verdienen dan de jongens. De jongeren denken zo’n 3000 euro netto per maand te gaan verdienen. Op dit moment verdienen vrouwen gemiddeld 18% minder dan mannen. 

Het overgrote deel van de meiden geeft aan later parttime te willen gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Ook valt te verwachten dat de meiden uit het onderzoek later parttime gaan werken als er kinderen komen. 66% van hen is het eens met de stelling dat het voor kinderen beter is, als de moeder parttime werkt. De financiële consequenties van deze keuze, dat je dan afhankelijk kan worden van je partner, wordt niet als een probleem ervaren. 

“Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je partner. Zeker als je naar de cijfers kijkt: 1 op de 3 stellen gaat scheiden en vrouwen gaan er dan gemiddeld 23% in koopkracht op achteruit. Dat is een flinke hap uit je inkomen. Daar kun je echt van in de financiële problemen komen”, aldus Marie-Louise Voors, Manager Delta Lloyd Foundation.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.