Meeste werknemers zien nettoloon stijgen

0

De meeste werknemers krijgen dit jaar een wat hoger nettoloon. Dit is voornamelijk te danken aan hogere heffingskortingen. De werkgeverslasten voor 2015 laten een variërend beeld zien. De premie Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) dalen, evenals de pensioenpremies voor werkgevers.

Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP. Met name de inkomens tussen 2.000 en 6.500 euro profiteren van hogere heffingskortingen, waardoor minder belasting verschuldigd is. Een modaal loon (2.662 euro) stijgt met zo’n 12 euro netto per maand. Anderhalf keer modaal krijgt er netto 45 euro bij en iemand met een inkomen van twee keer modaal ziet zijn nettoloon met iets meer dan 60 euro stijgen.

Werknemers die tot 19.462 euro per jaar verdienen (zoals parttimers), vallen daarentegen terug in hun nettoloon. Dat wordt gecompenseerd bij de aangifte inkomstenbelasting: zij hebben over het algemeen recht op een teruggaaf.

Minder vakantiegeld

Hoewel de meeste lonen op de maandelijkse salarisstrook stijgen, wordt deze toename over een heel jaar bezien getemperd. De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk: hoe hoger het loon, hoe lager de korting. De afbouw in deze kortingen zorgt er ook voor dat er netto minder overblijft van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld.

Opvallend volgens ADP is dat de lagere lonen tot 1.500 euro per maand er op de salarisstrook niet op vooruit gaan. Dat komt omdat vanaf 2015 de arbeidskorting wordt berekend over het ‘kale’ maandloon. In voorgaande jaren werd dit loon fictief verhoogd met 8% vakantietoeslag voor de berekening van de arbeidskorting.

Deze groep krijgt dus via het salaris minder arbeidskorting dan waar recht op is. Over het algemeen kan dat gecompenseerd worden via de aangifte inkomstenbelasting. Punt is dan wel dat deze werknemers zelf goed in de gaten moeten houden dat zij in 2016 een aangifte over 2015 bij de Belastingdienst indienen.

Werkgeverslasten

Nieuw in 2015 is dat de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht is. Deze regeling houdt in dat de werkgever 1,2% van de totale loonsom mag besteden aan onbelaste zaken als een fiets, kerstpakketten of bedrijfsuitjes. Is de som van de werkkosten groter dan deze ‘vrije ruimte’ van 1,2%, dan moet de werkgever over het extra bedrag 80% eindheffing betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.