Inkomen werknemer beter beschermd bij baanwissel

0

Werknemers met gezondheidsproblemen die van baan willen wisselen, blijven inkomensbescherming genieten op basis van de pensioenregeling waarin ze deelnemen. Dat zijn het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie met elkaar overeengekomen.

Daarmee wordt volgens beide organisaties de arbeidsmobiliteit van mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, verder verbeterd. In een convenant regelen verzekeraars en pensioenfondsen het zogeheten ‘in- en uitlooprisico’ bij het switchen van een baan, zodat er geen onnodige ‘gaten’ vallen in de inkomensbescherming. Het convenant heeft betrekking op arbeidsongeschiktheidsdekking in pensioenregelingen bij zowel verzekeraars als pensioenfondsen.

Het convenant ligt in het verlengde van het Van Leeuwen Convenant dat verzekeraars eerder met patiëntenorganisaties hebben gesloten om belemmeringen bij het veranderen van werkgever weg te nemen.

“Het is van groot maatschappelijk belang dat re-integratie wordt bevorderd. Dankzij een goede set afspraken tussen pensioenfondsen en verzekeraars zijn de rechten van werknemers met gezondheidsproblemen nu beter beschermd”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Volgens Pensioenfederatie-directeur Gerard Riemen “lopen door dit convenant werknemers die arbeidsongeschikt worden binnenkort geen financieel risico meer als ze van baan wisselen”.

Verbond en Pensioenfederatie verwachten dat de afspraken in het convenant van belang zijn voor een substantieel aantal werknemers dat jaarlijks tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van baan verandert. Beide koepelorganisaties zullen zich ervoor inzetten dat hun leden en sociale partners het convenant uiterlijk per 1 januari 2014 in hun pensioenregelingen overnemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.