In memoriam Jan Aikens

0

Woensdag is Jan Aikens (71), journalist en oprichter van Findinet, overleden. De oud-hoofdredacteur van Het Verzekeringsblad en Pensioen Advies was al geruime tijd ernstig ziek. De branche verliest in hem niet alleen een bevlogen journalist en vakman, maar bovenal ook een prachtig en veelzijdig mens.

Jan Aikens was van 2001 tot aan zijn pensionering in 2009 hoofdredacteur van Het Verzekeringsblad. In 2005 werd hij tevens benoemd tot hoofdredacteur van het vakblad Pensioen Advies en schreef hij voor uitgeverij Kluwer diverse boeken op het gebied van financiële dienstverlening. Tot zijn overlijden is Jan Aikens als journalist actief gebleven in de branche. Na zijn pensionering richtte hij Findinet.nl op, een onafhankelijk kennis- en nieuwsportal voor de financiële dienstverlening. De activiteiten van Findinet worden voortgezet door Hans van Ommen.

Een scherpe pen
Zijn carrière in de verzekeringsbranche begon Jan Aikens als werkstudent. Eerst bij de voorloper van Nationale-Nederlanden en niet lang daarna was hij het derde personeelslid bij Rechtsbijstandverzekeraar SRK. Dat bedrijf groeide en de carrière van Jan groeide in hetzelfde tempo mee. Maar op zijn dertigste vertrok hij bij SRK om, tot ieders grote verbazing, een drukkerij te beginnen waar niet veel later Het Verzekeringsblad van de persen rolde.

In verschillende hoedanigheden heeft Jan Aikens in totaal 35 jaar voor Het Verzekeringsblad gewerkt. Eerst als opmaker en drukker van het blad en na het vertrek van de in de branche beruchte VB-hoofdredacteur A.L.A.M. van Rooyen, werd hij in 1998 onderdeel van de schrijvende redactie onder leiding van hoofdredacteur Kees de Kruiff. Met zijn scherpe pen verdedigde hij zijn standpunten met verve. Maar ook in Tv-programma’s als Kassa en Tros Radar verdedigde hij de positie van de onafhankelijke adviseur als dat nodig was.

Vakman met een ijzersterk geheugen
Jan Aikens kon als geen ander de meest ingewikkelde dossiers vertalen naar een voor iedereen te begrijpen taal. De branche maakte hier voor het eerst kennis mee toen de Wet financiële dienstverlening (Wfd) het levenslicht zag. Jan Aikens was de eerste in de branche en politiek Den Haag die deze nieuwe wet in een voor iedereen begrijpelijke taal kon uitleggen. Zijn boek over dit onderwerp werd een bestseller. Vele dossiers volgden dit voorbeeld.

De branche mist in Jan Aikens een gepassioneerd en gedreven vakman met een ijzersterk geheugen, die voor velen een onuitputtelijke bron van kennis was.

 

Monique de Vos, directeur van Chasse Executive Search in Den Haag, schreef in 2009 voor Het Verzekeringsblad het afscheidsinterview met Jan Aikens.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.