Huizenprijzen Nederland dalen nog 15%

0

De Japanse zakenbank Nomura voorziet nog geen keerpunt op de Nederlandse huizenmarkt. Dit jaar dalen de prijzen 10% en in 2014 met nog eens 5%.

Dit stelt Nomura in een rapport over de Nederlandse economie. Volgens de Japanse zakenbank zullen de prijzen verder wegzakken als gevolg van de afnemende bestedingen en de ‘snel verslechterende’ arbeidsmarkt. Ook zal de sinds 1 januari verplichte aflossing huizenkopers blijven ontmoedigen, aldus Nomura. ‘’De aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek, de verwachte verdere prijsdaling en de zwakke arbeidsmarkt duiden alle op een verdere neerwaartse beweging van de huizenprijzen’’, zo stelt de zakenbank. ‘’Ons basisscenario gaat uit van een verdere prijsdaling van 15% in de jaren 2013 en 2014. Dat zou de prijzen terugbrengen tot het niveau van 2000.’’

Volgens Nomura neemt ook de kans op wanbetalingen toe als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. ‘’Dat is met name het geval als die ontwikkeling gepaard gaat met een oplopende werkloosheid.’’ Vooral jongere huishoudens hebben door de prijsdalingen een negatief eigen vermogen opgebouwd. Niettemin verwacht Jacques Cailloux van Nomura dat de betalingsproblemen niet leiden tot een zeer scherpe stijging van de hoeveelheid wanbetalingen. Er is een combinatie nodig van een hypotheek die onder water staat en een inkomensterugval, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid.

Uitgaande van de huidige prognoses voor de werkloosheid en de huizenprijzen, denkt Cailloux dat inkomensproblemen vooral in de leeftijd tot en met 34 tot extra wanbetalingen zal leiden. Vooral die groep heeft een negatief eigen vermogen. Omdat bij die groep echter een relatief klein deel van de totale Nederlandse hypotheekportefeuille uitstaat, zal volgens Cailloux nog 0,19% van de Nederlandse hypotheken in de problemen komen de komende periode. Dat zou overigens wel gevolgen hebben voor de banken. Tot nu toe hebben Nederlandse banken maar 0,10% afgeschreven op hun Nederlandse hypotheken, zo blijkt uit het Overzicht Financiële Stabiliteit van de Nederlandsche Bank van dit voorjaar. De hoeveelheid wanbetalingen kan overigens verder toenemen als de omstandigheden op de arbeidsmarkt verder verslechteren, aldus Nomura.

Over de economische groei zijn Cailloux en zijn team somber. In hun basisscenario verwachten ze voor dit jaar een krimp van 1,2%. Volgend jaar zou er een kleine groei van 0,2% uit de bus komen. Het werkloosheidspercentage zou dit jaar uitkomen op 7,3% en volgend jaar op 8,5%. ‘’De krimp zal doorzetten na de brede stagnatie van afgelopen jaar, terwijl de consumenten verder gaan met schulden afbouwen tegen de achtergrond van een zwakke arbeidsmarkt, gecombineerd met een licht verkrappend begrotingsbeleid.’’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.