‘Bijscholen om werk te houden’

0

Om straks niet buitenspel te staan zal financieel personeel zich moeten ontwikkelen en nieuwe vaardigheden moeten aanleren, stelt Joost Fortuin, Managing Director van werving en selectiebureau Page Personnel, in reactie op resultaten van onderzoek van zijn bedrijf waaruit blijkt dat financieel personeel, ondanks automatisering, niet voor hun baan vreest.

“Ze hoeven ook niet voor hun baan te vrezen”, zegt Fortuin. “Er blijft voldoende vraag naar financieel personeel. De functie-inhoud verandert door automatisering, maar er blijven professionals nodig die de computers en output aansturen, controleren en analyseren. Financieel personeel moet hier wél tijdig op inspelen om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt.”

Fortuin: “Boekhouding was ooit een trucje. Wie het trucje beheerste, kon rekenen op een mooie carrière als boekhouder. Door de (verdere) automatisering van de financiële afdeling worden facturen tegenwoordig ‘vanzelf’ gelezen en is een groot deel van het overige ‘handjes-werk’ overgenomen door software. De meeste respondenten (31%) denken dan ook dat de werklast op hun afdeling over vijf jaar voor 20% is vervangen door automatisering. Een grote meerderheid van de respondenten ziet dit echter niet als iets positiefs. Dat is vrij opportunistisch. Mensen zijn bang dat ze door automatisering straks buitenspel komen te staan. Dat vinden ze niet fijn.”

Automatisering
Toch verwacht ruim twee derde van de respondenten niet dat er in de toekomst minder mensen op financiële afdelingen zullen werken. “Dit komt waarschijnlijk doordat automatisering ook juist nieuwe functies met zich meebrengt”, zegt Fortuin. “Computers moeten onderhouden en gecontroleerd worden. Vier procent van de respondenten denkt dat de afdeling over vijf jaar zelfs juist door nieuw gecreëerde functies zal zijn gegroeid. Of het personeel dus niets te vrezen heeft, hangt af van de instelling van de werknemers en werkgevers. Afdelingen zullen door automatisering niet per se kleiner worden. Maar huidig financieel personeel zal zich moeten blijven aanpassen en ontwikkelen om een baan op de afdeling te behouden.”

Gaan bedrijven investeren in een nieuwe, geautomatiseerde werkomgeving? Fortuin denkt van wel: “Hoewel het in de crisis even stil lag, investeren bedrijven nu weer in innovatie. Als gevolg daarvan zullen organisaties en hun financiële afdelingen anders georganiseerd worden. Waar men bij automatisering vroeger dacht aan hoge opstartkosten en niet goed implementeerbare systemen, zien werkgevers tegenwoordig in dat het kan leiden tot betere prestaties, minder fouten en een reductie van factuurkosten. Ook kan er minder fraude worden gepleegd. Het is inmiddels tastbaarder wat de toegevoegde waarde van automatisering zal zijn. We zien in de markt dat er minder behoefte is aan handjes op de financiële afdeling. Werknemers kunnen meerdere processen combineren, omdat veel processen zijn overgenomen door computers. Hierdoor verandert de rol van financieel personeel.”

Bijscholen of ontslag
De respondenten van het onderzoek zijn veelal hbo-geschoold (44%). In de toekomst zal zelfs behoefte ontstaan aan analytische vaardigheden en daarmee aan een universitair denkniveau. “De boekhouder in een achterkamertje aan de gang is niet meer. Er ontstaan andere functies en functietitels, waar andere functie-eisen aan worden gesteld. De boekhouder van de toekomst is een communicatief persoon die zaken kan regelen. Modern financieel personeel levert niet langer alleen cijfers aan, maar moet cijfers kunnen interpreteren en op zoek naar informatie. Een analist op de afdeling is dan ook zeker van toegevoegde waarde.”

Fortuin adviseert medewerkers van de backoffice-afdeling om goed na te denken over hun toekomst en ambities, en zich te ontwikkelen. “Veel mensen liggen nog in een spreekwoordelijk warm bad en willen zich niet aanpassen aan de veranderende vraag. Maar wie stil staat, wordt ingehaald door de realiteit. Vroeger werd er voor werknemers gezorgd, maar nu zullen zij zelf bij de werkgever aan de bel moeten trekken voor een cursus. Werkgever zijn nog altijd erg gefocust op cijfers, en zullen niet snel zelf investeren in bijscholing. Slimme werkgevers investeren overigens proactief in de bijscholing van hun personeel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.