Arbeidsmarkt blijft op zoek naar jong financieel talent

0

In 2012 is de vraag naar hoger opgeleide financieel specialisten met 9% gekrompen ten opzichte van 2011. Toch lijkt er in het vierde kwartaal sprake van stabilisatie en zelfs voorzichtige groei. Zo blijft de vraag naar jong financieel talent onverkort groot.

Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2012’ van Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij detacherings- en wervingsbureau Yacht.

De vraag naar jong financieel talent met tussen de 1 en 8 jaar werkervaring is het afgelopen jaar groot gebleven. Deze groep, die snel productief en relatief goedkoop is, blijft gewild op de arbeidsmarkt. Over heel 2012 is de vraag naar goede administrateurs vrijwel stabiel gebleven. Hetzelfde geldt voor de vraag naar auditors, waarbij voor deze experts de vraag in het vierde kwartaal 2012 zelfs een groei liet zien van 21% ten opzichte van het derde kwartaal 2012. De behoefte aan controle en toezicht vertaalde zich ook in 2012 in een stijgend aantal vacatures voor deze experts.

De vraag naar financieel specialisten zoals financial controllers, auditors, finance managers en assistant en business controllers krimpt over heel 2012 nog steeds. Geen enkele sector ontkomt aan deze krimp. Ook regionaal ziet Yacht overal dalingen terugkomen, waarbij er sprake is van een grote spreiding. In Limburg is de krimp 36%, in Zuid Holland 6,5% en Noord-Brabant 8%. De vraag naar financial controllers laat de grootste krimp zien, namelijk 19%. De vraag naar accountants laat ook een forse daling zien. Met een afname van 18% in 2012 wordt bevestigd dat deze doelgroep een lastige periode doormaakt.

De aanhoudende crisis vraagt om extra maatregelen waarvoor financieel experts onmisbaar zijn. “Bij het begin van de crisis in 2009 zagen we een soortgelijk verschijnsel,” aldus Erik Kolthof. De vraag naar financieel specialisten bleef nog geruime tijd op een hoog niveau omdat kosten en opbrengsten goed in kaart gebracht moesten worden en processen werden verbeterd. Hierdoor konden beter onderbouwde maatregelen worden genomen. Toen dit op orde was, werd finance, als staffunctie, zelf een kostenpost waarop bezuinigd kon worden. Door de aanhoudende economische crisis is dit ook volop aan de orde geweest. Met name op financieel-administratieve functies zoals administrateurs is sterk bezuinigd en natuurlijk verloop is zoveel mogelijk intern opgelost. Deze kaasschaafmethode om de kosten van de finance functie terug te brengen is bij veel organisaties uitgeput, waardoor de vraag naar goede administrateurs weer is opgeveerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.