Adviseurs niet bezig met innovatie

0

Financieel adviseurs die in de huidige marktomstandigheden zeer ondernemend te werk gaan en intensief hun businessmodel innoveren, kunnen 29% beter presteren. In de praktijk zijn adviseurs echter vooral bezig met het verfijnen van hun bestaande activiteiten.

Dit blijkt uit onderzoek van professor Henk Volberda en drs ing. Kevin Heij van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Avéro Achmea. Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat is onderzocht hoe ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen renderen in de financiële dienstverlening.

Financieel adviseurs zitten in een snel veranderende en competitieve markt. Er is een compleet andere vraag, de wetgever scherpte de eisen aan, internet zorgt voor nieuwe businessmodellen en er ontstaat een andere verhouding tussen aanbieder, klant en adviseur. Adviseurs zijn echter vooral bezig met het verfijnen van hun bestaande activiteiten.

Volgens het onderzoek draagt ondernemerschap sterk bij aan het veranderen van het businessmodel (businessmodel-innovatie) en halen ondernemende financieel adviseurs meer omzet uit het internet. Financieel adviseurs die in hoge mate ondernemend zijn en intensief hun business model innoveren presteren 29% beter dan degene die daar nauwelijks mee actief zijn.

De financieel adviseurs die actief hun businessmodel vernieuwen (businessmodel-vernieuwing) besteden 21% meer activiteiten uit; vooral ICT-activiteiten worden uitbesteed. “Door activiteiten uit te besteden kunnen financieel adviseurs zich meer richten op hoogwaardige, dan wel nieuwe activiteiten”, aldus het onderzoek.

ICT-activiteiten leveren een bijdrage aan businessmodel-vernieuwing, maar het zijn juist de zachtere, niet-technologische aspecten als leiderschap, vakkennis en structuur en cultuur die bepalend zijn voor businessmodel-vernieuwing. Deze zachte aspecten bepalen voor 65% de kans op succesvolle realisatie van een nieuw verdienmodel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.