
Bunq komt na klantonderzoek tot de conclusie dat er vermoedens zijn van onwettige activiteiten bij een klant met een betaalrekening. De onmiddellijke beëindiging van de overeenkomst die daarop volgt is echter onterecht, blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid.
Een consument krijgt zes weken na de opening van een betaalrekening bij bunq van de bank te horen dat de overeenkomst per direct eindigt. De bank stelt dat er activiteiten in strijd met haar algemene voorwaarden zijn gesignaleerd. Een verdere toelichting krijgt de klant niet.
In de klachtprocedure bij Kifid wil de consument opheldering over waarom zijn betaalrekening is opgezegd. Daarnaast wil de consument inzage in de onderzoeksresultaten van het klantonderzoek door de bank.
Bij de opzegging heeft de bank ‘vermoedens van onwettige activiteiten’ als reden voor beëindiging opgegeven. Wat de ‘vermoedens van onwettige activiteiten’ zijn of inhouden heeft de bank niet nader willen toelichten. De bank stelt dat vanwege de Wwft zij tot geheimhouding is verplicht. Daar gaat de Geschillencommissie niet in mee. De antiwitwasregels (Wwft) vereisen geen ‘geheimhouding’ van de reden voor opzegging van de klantrelatie als dat gebeurt omdat de bank onwettige of ongebruikelijke transacties heeft geconstateerd.
Het brengt de Geschillencommissie tot het oordeel dat de bank onvoldoende heeft aangetoond dat de ‘vermoedens van onwettige activiteiten’ gerechtvaardigd zijn. De bank moet de overeenkomst en de betaalrekening van deze consument herstellen.
Geen inzage in resultaat klantonderzoek
De andere hoofdvraag in deze klachtzaak is of de consument recht heeft op inzage in de resultaten van het klantonderzoek dat de bank heeft gedaan. De privacyregels geeft mensen het recht op inzage in verwerking van hun persoonsgegevens. Dat inzagerecht kent ook beperkingen. Een bank hoeft geen inzage te geven in informatie als zij daardoor de geheimhoudingsplicht vanwege de antiwitwasregels (Wwft) niet kan nakomen. Dit maakt dat de Geschillencommissie concludeert dat de bank niet verplicht is om informatie over haar klantonderzoek te delen met de consument. De bank kan volstaan met de summiere toelichting, zoals in de klachtprocedure is gegeven.
Zou de bank meer inzage moeten geven dan zou daarmee inzage worden gegeven in de werking van het Transactie Monitoringssysteem van de bank en dat zou de werking van dit systeem kunnen ondermijnen.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.