Boiler room-praktijken agressiever

0

De AFM signaleert dat boiler rooms steeds geraffineerder en ook agressiever worden in hun pogingen om beleggers te overtuigen met hen in zee te gaan. Slachtoffers van dit soort fraudeurs lopen zelfs het risico dat zij dubbel opgelicht worden.

In 2016 heeft de AFM voor 22 boiler rooms gewaarschuwd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2015.

De toezichthouder ontvangt steeds meer signalen dat gedupeerden van een boiler room worden gebeld door andere fraudeurs die hen willen helpen om het verloren geld terug te krijgen en de boiler room te ontmaskeren. Aan de beleggers wordt gevraagd om, voorafgaand aan de geboden hulp, een fors bedrag over te maken voor de kosten. Beleggers krijgen echter geen hulp en kunnen fluiten naar hun geld.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar mogelijke beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen.

Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Nieuwe boiler rooms

De AFM heeft onlangs ook vier nieuwe boiler rooms op haar waarschuwingslijsten opgenomen. In het vierde kwartaal van 2016 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • Monex BMO Securities – Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.
  • Orix Capital Trading – Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.
  • Tatsuno International – De toezichthouder in Finland (Finanssivalvonta Finansinspektionen) heeft tegen Tatsuno International gewaarschuwd.
  • Universal Compliance Commission – De toezichthouder in Japan (Financial Services Agency) heeft tegen Universal Compliance Commission gewaarschuwd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.