Bedrijven slecht voorbereid op risico’s

0

Wereldwijd zijn bedrijven sinds 2007 niet zo slecht voorbereid op risico’s als nu het geval is. Uit de jongste Global Risk Management Survey van Aon blijkt dat slechts een kwart van de bedrijven (27%) de belangrijkste bedreigingen voor de bedrijfsvoering onder controle heeft.

In dit tweejaarlijkse onderzoek brengt Aon de belangrijkste risico’s voor het bedrijfsleven in kaart. Hiervoor zijn meer dan 1.800 CEO’s, CFO’s en risk managers wereldwijd ondervraagd. Niet eerder kwam hieruit zo’n laag percentage naar voren. Volgens Aon creëren economische, demografische en geopolitieke ontwikkelingen samen met snelle technologische vooruitgang een nieuwe werkelijkheid met ongekende volatiliteit en onzekerheid.

De drie belangrijkste zorgen van het mondiale bedrijfsleven zijn op dit moment de angst voor reputatieschade; economische neergang of langzaam economisch herstel en een toenemende concurrentie.

Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit stond twee jaar geleden nog op negen, nu op vijf. Deze stijging komt volgens Aon vooral doordat cyberincidenten vaker voorkomen. “Crisisplannen worden bovendien steeds complexer onder invloed van strengere regelgeving en verplichtingen om incidenten te melden. De regels worden internationaal alleen maar strenger, bijvoorbeeld in de vorm van de GDPR (privacy) van de EU die in 2018 in werking treedt. Overtreding van de GDPR kan tot hoge boetes leiden.”

Reputatieschade

De angst voor reputatieschade voert opnieuw de ranglijst van risico’s aan. Defecte producten, frauduleuze handelspraktijken en corruptie blijven de belangrijkste bedreigingen voor bedrijven. Social media vergroten volgens het onderzoek de impact van dergelijke incidenten aanzienlijk. Hierdoor worden bedrijven alleen maar kwetsbaarder voor dit risico.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.