ASR wint zaak tegen Consumentenbond om Waerdye

0

De Rechtbank Midden-Nederland heeft deze week uitspraak gedaan in de collectieve rechtszaak die de Consumentenbond had aangespannen tegen ASR om de beleggingsverzekering Waerdye. De verzekeraar is hierin in het gelijk gesteld.

Vanaf de jaren ’80 tot 2005 werd door (rechtsvoorgangers van) ASR een beleggingsverzekering aangeboden onder de naam Waerdye. Het gaat in deze collectieve actie om de kosten en overlijdensrisicopremie die ASR heeft ingehouden. De Consumentenbond verwijt de verzekeraar al jaren kosten in rekening te hebben gebracht zonder dat daar een contractuele grondslag voor bestond. Volgens de rechtbank bestaat wilsovereenstemming over de (hoogte van de) kosten en de overlijdensrisicopremie en is er dus wel sprake van een contractuele grondslag.

Ook het verwijt van de Consumentenbond dat de verzekeraar de polishouders voorafgaand aan het sluiten van de beleggingsverzekering onvoldoende heeft geïnformeerd over de ingehouden kosten en de overlijdensrisicopremie schuift de rechter van tafel. ASR heeft naar oordeel van de rechtbank voldaan aan de (toen geldende) eisen van het verstrekken van informatie over beleggingsverzekeringen.

Verder zouden de gebruikte netto voorbeeldkapitalen volgens de Consumentenbond door ASR verkeerd zijn berekend, aangezien daarin niet alle ingehouden kosten en premies waren verwerkt. De rechter vindt deze voorbeeldkapitalen echter niet misleidend. Ook de bedingen in de polisvoorwaarden en de offerte over de kosten en de overlijdensrisicopremie zijn volgens de rechtbank niet oneerlijk.

Het resultaat hiervan is dat de rechter alle vorderingen van de Consumentenbond afwijst. De uitspraak is een bevestiging van een eerdere uitspraak die dezelfde rechtbank Midden Nederland op 6 februari 2019 heeft gedaan over het Waerdye-product.

De Consumentenbond stelt in een reactie de uitspraak goed te zullen bestuderen en te bepalen of ze mogelijkheden ziet in hoger beroep te gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.