ASR op overnamepad

0

Verzekeraar ASR houdt in de komende drie jaar de opties open voor consolidatie van met name kleine en middelgrote verzekeraars. Dat zegt CEO Jos Baeten in een toelichting op de vandaag gepresenteerde nieuwe middellange termijn doelstellingen.

ASR organiseerde vandaag op haar kantoor in Utrecht een Capital Markets Day voor institutionele beleggers en analisten. De nieuwe middellange termijn doelstellingen voor de periode 2019-2021 zijn gebaseerd op de prestaties en de waardecreatie van de afgelopen jaren, en het vertrouwen dat het bestuur heeft in haar strategie.

Baeten: “We zijn zeer tevreden over de prestaties die we sinds onze beursgang in juni 2016 hebben geleverd, terwijl de waardering van onze klanten tegelijkertijd is toegenomen. Dankzij een gedisciplineerde uitvoering van onze strategie hebben we onze financiële doelstellingen voor de middellange termijn bereikt en zelfs overtroffen.”

Bij het behalen van onze financiële doelstellingen lag het operationeel rendement op het eigen vermogen gedurende deze periode ruim boven de 12%. “De combined ratio heeft een consistente en sterke performance laten zien. Met onze kostenbesparingen zijn we goed op weg om onze doelstelling van 50 miljoen euro lagere operationele kosten te behalen, terwijl sterke stijgingen in onze operationele resultaten hebben geleid tot hogere dividenden. Onze Solvency II, op basis van de standaardformule, is ruim binnen onze ‘entrepreneurial zone’ en is de afgelopen jaren toegenomen. Dit heeft ons in staat gesteld om met succes organische en groei door overnames te realiseren. Sinds onze beursgang hebben we de overnames afgerond van de distributiebedrijven SuperGarant en Corins, vermogensbeheerder First Investments en in februari van dit jaar Generali Nederland.”

Mogelijkheden voor consolidatie

Baeten noemt de ‘ambitieuze doelstellingen’ die ASR heeft vastgesteld voor de periode 2019 – 2021 ‘uitdagend voor de Nederlandse markt’. “Ons plan om deze doelstellingen te bereiken bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste blijven we vasthouden aan onze strikte financiële discipline. Waarde boven volume blijft belangrijk bij onze besluitvorming. Een gedisciplineerde benadering van kosten is essentieel voor het behouden van onze sterke prestaties. Mogelijkheden voor consolidatie, met name van kleine en middelgrote verzekeraars, zullen verder in overweging worden genomen, rekening houdend met een minimale rendementseis van 12%.”

Het behoud van een sterke balans met financiële flexibiliteit biedt ruimte voor winstgevende groei. We zullen doorgaan met het verantwoord inzetten van kapitaal. Als er geen mogelijkheden zijn voor een winstgevende inzet van kapitaal zullen we, onder bepaalde voorwaarden, overwegen kapitaal aan aandeelhouders terug te geven.”

Huidige bedrijfsonderdelen

Ten tweede streeft ASR ernaar om de waarde van de huidige bedrijfsonderdelen met dezelfde discipline te optimaliseren als we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Baeten: “We blijven ons richten op het voldoen aan de behoeften van de klant, met toonaangevende vaardigheden op het gebied van prijsstelling, acceptatie en schadeafhandeling, het verbeteren van onze kostenefficiëntie en het handhaven van een solide financieel kader.”

Het derde onderdeel van het plan is het nastreven van winstgevende groei in met name P&C Schade, AOV, Asset Management, Pensioenen DC en in het consolideren van Leven-portefeuilles.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.