AFM: ‘Werk aan de winkel bij aanbieders duurzame beleggingen’

0

De AFM publiceert twee rapporten over de informatievoorziening en het productaanbod van aanbieders van duurzame beleggingen. Er is op dat vlak nog werk te doen, aldus de toezichthouder.

Financiële ondernemingen moeten passende, duurzame producten aanbieden en transparant zijn over duurzaamheidsaspecten. Daarom moeten zij voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets.

Door self-assessments die afgelopen jaar zijn ingevuld door de sector, heeft de AFM een beeld gekregen hoe financiële ondernemingen de SFDR naleven en duurzaamheidsbepalingen in hun POG en geschiktheidstoets hebben geïntegreerd. Hierover zijn twee rapporten uitgebracht.

SFDR

De SFDR moet eraan bijdragen dat beleggers en pensioendeelnemers beter begrijpen hoe duurzaam een product is en deze beter kunnen vergelijken. Begrijpelijke SFDR-templates zijn hiervoor de basis. Hierdoor worden beleggers beter in staat gesteld producten op hun duurzaamheidskenmerken te beoordelen.

De meeste ondernemingen geven aan dat zij voldoen aan de basisvereisten van de SFDR, een deel loopt achter. Volgens de AFM is er nog werk te doen bij het gebruik en invullen van de templates. “Wij verwachten in dit stadium dat alle ondernemingen compliant zijn met de SFDR-basisvereisten. Ondernemingen die onvoldoende inspanningen leveren om hieraan te voldoen, zullen worden aangesproken.”

POG en geschiktheidstoets

De nieuwe duurzaamheidsbepalingen in POG- en de geschiktheidstoets voor beleggingsondernemingen en verzekeraars moeten ervoor zorgen dat beleggers betere toegang krijgen tot producten die passen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen.

De AFM ziet dat partijen stappen zetten om duurzaamheid in beleid en producten mee te nemen. Ondernemingen moeten wel aan de slag om duurzaamheidsbepalingen in hun POG-beleid te verankeren en de geschiktheidstoets begrijpelijker en zorgvuldiger te maken op het gebied van duurzaamheid.

De AFM verwacht dat de sector de rapporten bestudeert en roept de sector op te controleren in hoeverre zij de wetgeving naleeft en waar nodig actie onderneemt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.