AFM-boete van 1,75 miljoen euro voor kredietverstrekker Tinka

0

Kredietaanbieder Tinka heeft in een aantal door de AFM onderzochte dossiers niet voldaan aan de regels tegen overkreditering. De toezichthouder noemt de overtredingen ‘ernstig’ en legt een boete op van maar liefst 1,75 miljoen euro.

Tinka geeft klanten de mogelijkheid om aankopen bij (web)winkels achteraf te betalen. Het bedrijf verzorgt de betalingen voor Wehkamp.In een marktbreed onderzoek heeft de AFM tien dossiers per kredietaanbieder tegen het licht gehouden, waaronder die van Tinka. Uit dat onderzoek blijkt dat de kredietverstrekker bij zeven van de tien onderzochte dossiers te weinig informatie inwon over de financiële positie van klanten en bij twee van de tien onverantwoord krediet heeft verstrekt. Deze dossier stamden uit de periode van juli tot en met december 2021.

Volgens de AFM zijn de vastgestelde overtredingen grotendeels terug te voeren op het beleid en de processen van Tinka. Daarmee lijkt de kredietverstrekker bewust het risico te hebben genomen dat aan consumenten onverantwoorde kredieten werden verstrekt.

Maatregelen Tinka

Tinka zelf geeft aan maatregelen te treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ook breder voert zij veranderingen door in haar organisatie en cultuur. Daarnaast wil Tinka consumenten compenseren, die mogelijk een te hoog krediet hebben gekregen.

Voor de AFM is dit reden om het oorspronkelijk opgelegde boetebedrag van 2,5 miljoen euro te verlagen naar 1,75 miljoen euro. Dat is te lezen in het boetebesluit (PDF).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.