Adviseur heeft oog voor arbeidsmarktrisico

0

Hypotheekadviseurs hebben een goed oog voor het arbeidsmarktrisico van hun klanten. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en GfK naar de positie op de arbeidsmarkt van mensen met een hypotheek.

Volgens de onderzoekers zijn er opvallende verschillen te zien tussen de distributiekanalen. Van de mensen die een hypotheek direct bij een bank afsloten, heeft 11,4% een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor 8,6% van mensen die een hypotheek afsloten bij een assurantietussenpersoon en voor slechts 5,1% van de mensen die dat via een hypotheekadviseur deden.

Er is een vrijwel direct verband te zien tussen de arbeidsmarktrisico’s en de loan-to-value, zo blijkt daarnaast uit het onderzoek. Het risico is het grootst bij LTV’s van 90% en het kleinst bij LTV’s van 112% of meer.

Kansen op arbeidsmarkt

In het onderzoek werden achttien geldverstrekkers vergeleken. De portefeuilles van Aegon, Argenta en Delta Lloyd blijken gemiddeld de populatie met de beste arbeidsmarktkansen te hebben. Bij deze mensen is de kans kleiner dat ze door langdure werkloosheid in betalingsproblemen raken.

Volgens het onderzoek hebben de meeste mensen met een hypotheek goede kansen op de arbeidsmarkt; een vijfde heeft redelijke en 70% goede kansen. Voor 9% geldt dat ze een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt. Een deel van hen is ouder dan 44 jaar, de leeftijdsgrens waarboven de kansen op de arbeidsmarkt slechter worden. Aan deze groep zijn aan het begin van deze eeuw relatief veel aflossingsvrije hypotheken verstrekt.

Strenger beleid

Tot 2007-2008 zijn volgens de onderzoekers relatief veel hypotheken verstrekt aan mensen die nu zwak staan op de arbeidsmarkt. Daarna is het beleid strenger geworden, doordat hypotheekverstrekkers hun toekomstige risico’s wilden verkleinen. De keerzijde is dat veel jonge, kansrijke mensen geen mogelijkheid kregen om een hypotheek af te sluiten.

“De conclusie van het onderzoek is dat sommige banken grotere risico’s lopen omdat ze relatief veel klanten hebben met een zwakke positie op de arbeidsmarkt”, zegt Ben Rogmans van Intelligence Group. Hij zegt een groei te verwachten van het aantal mensen dat door langdurige werkloosheid in achterstand raakt. “Sommige banken bieden dat soort klanten al loopbaancoaching aan. Dat soort initiatieven verdienen navolging.”

Het beperken van de risico’s door hypotheekverstrekkers kost hen klandizie, constateert Rogmans verder: “Banken missen door de strenge regelgeving, of door hun eigen strenge interpretatie daarvan, veel klanten met goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt: flexwerkers, zzp’ers, zelfstandig ondernemers en mensen met tijdelijke contracten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.