Adfiz wijst op risico’s van robotadvies

0

Adfiz vraagt aandacht voor de risico’s van volledig geautomatiseerd advies, oftewel robotadvies. Zoals het gevaar van manipulatie, zowel door de aanbieder als de klant zelf.

De branchorganisatie schrijft dat in een reactie op de consultatie Wijzigingsbesluit financiële markten van het ministerie van Financiën. Bij robotadvies kan de aanbieder de indicatoren op maximaal toegestaan zetten. Daarnaast kan de klant ervoor zorgen dat er een uitkomst uitrolt die hem welgevallig is, door te spelen met het systeem. Adfiz noemt als voorbeeld de stemwijzer, waarbij er een ander advies uitkomt als de gebruiker de voorkeuren aanpast.

Een ander risico is volgens Adfiz dat als er iets misgaat, de gevolgen ‘vele malen groter zijn’ dan bij persoonlijk advies: “Bij geautomatiseerd advies gaat het doorgaans om een grote groep die op basis van dezelfde advieslogaritmes wordt bediend.” Adfiz wijst er ook op dat het ‘zeer risicovol’ is om te vertrouwen op rationaliteit van de klant, omdat veel mensen impulsieve beslissingen nemen.

Vragen bij de voordelen

In het voorstel rondom volledig geautomatiseerd advies ontbreekt volgens Adfiz een analyse van de risico’s. De organisatie zet ook vragen bij de voordelen van robotadvies, zoals lagere kosten: “Een positieve beoordeling van lagere kosten is alleen relevant als die wordt afgezet tegen gelijke opbrengst, in de vorm van in ieder geval vergelijkbare dienstverlening en gelijkwaardige kwaliteit van het advies.”

Adfiz gaat daarnaast in op de uitbreiding van het provisieverbod die in het voorstel is opgenomen. Dat behelst dat financiële dienstverleners die gebruik maken van het MIFID nationaal regime, geen betaling meer mogen ontvangen van de klant vanaf zijn beleggingsrekening. “We hebben de minister de vraag gesteld of het ingrijpen wel proportioneel is, en of er geen betere alternatieven zijn”, aldus Adfiz. “Mocht de regeling toch doorgezet worden, dan willen we een gelijk speelveld en moet het verbod ook gelden voor beleggingsondernemingen die niet onder de MIFID nationaal regime vrijstelling vallen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.