Adfiz: gesprekken Unigarant zonder resultaat

0

Gesprekken van Adfiz met Unigarant over de provisieverlaging op het Woonpakket Plus hebben nog geen resultaat opgeleverd. Dat maakte de belangenorganisatie dinsdag bekend.

Unigarant kreeg eerder al kritiek van onder meer de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) op het besluit om de schadeprovisie voor het Woonpakket Plus te verlagen van 25 naar 20%. De CFD noemde het een ‘onacceptabele stap’. Volgens voorzitter Jeffrey Leichel van Stichting Odin wentelt de verzekeraar zijn verliezen zo af op onafhankelijke adviseurs.

Adfiz noemt de provisieverlaging onredelijk. “Als Unigarant verdere verhoging van de premie geen reële optie vindt, dan moet zij de eigen operationele kosten en schadelast verlagen”, aldus de organisatie. “Maatregelen die nodig zijn om de schadelast te beheersen zoals risicoselectie, preventie en aanpassing van de polisvoorwaarden, vragen juist betrokkenheid van de adviseur. Verlaging van de provisie werkt averechts.”

Marktconformiteit

Volgens Adfiz zijn er in de afgelopen maand meerdere gesprekken geweest met Unigarant. Maar de verzekeraar is niet bereid terug te komen op het besluit en beroept zich daarbij op marktconformiteit. Een lager provisiepercentage zou door de gestegen premie resulteren in een vergelijkbare, marktconforme vergoeding voor werkzaamheden. Adfiz vindt dit een ‘gelegenheidsargument’, omdat Unigarant het provisiepercentage bij premiedalingen ook niet verhoogd heeft.

In een reactie op de kritiek van de CFD liet Unigarant eerder weten dat de absolute beloning van de intermediairs ‘op niveau’ blijft. Volgens het bedrijf is een steeds groter deel van de premie nodig om de schades te kunnen betalen. “Naast de kostenbesparingen die wij in onze eigen organisatie doorvoeren, is het hierom ook niet meer verantwoord om blijvend een kwart van de premie aan provisie uit te keren”, aldus de verzekeraar.

Pijnlijke vraag

De aanpassing is volgens Unigarant eenmalig. De verzekeraar zegt bereid te zijn te kijken naar de bepalingen in de samenwerkingsovereenkomst (SWO) waarop de aanpassing gebaseerd is, maar niet op dit moment. “Daarmee schuift Unigarant de kans voor zich uit de SWO in lijn te brengen met wat voor bestaande overeenkomsten marktconform is”, aldus Adfiz.

Adfiz stelt de ‘pijnlijke vraag’ of Unigarant alleen oog heeft voor het eigen bedrijfsresultaat, of ook voor haar business partners. De belangenorganisatie zegt wel in gesprek te blijven met de verzekeraar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.