Aantal advieskantoren opnieuw afgenomen

0

In 2023 is het aantal advieskantoren in de financiële dienstverlening opnieuw afgenomen. Er bestaan 7.181 kantoren, een daling van 3% in vergelijking met 2022 (7.383). Alleen bij het aantal middelgrote advieskantoren is nog sprake van groei.

Dat blijkt uit het rapport ‘Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt april 2024’ van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD). Veel van de advieskantoren maken onderdeel uit van een groter concern. Van de 7.181 kantoren werken er 1.369 onder de vergunning van een ander kantoor. Zo’n bedrijf kan een aparte juridische vestiging van een kantoor zijn, maar het kan ook een kantoor betreffen dat werkt op de vergunning van een franchisegever.

Minder nieuwe toetreders

In totaal zijn 467 kantoren gestopt met advies- en/of bemiddelingsactiviteiten in 2023 (2022: 555). Het aantal nieuwe toetreders (265) kan deze negatieve trend niet positief maken. Bovendien daalt ook het aantal nieuwe toetreders jaarlijks: in 2022 kwamen er nog 323 nieuwe kantoren bij en in 2021 waren dit er 356.

De afname van het aantal advieskantoren is mede het gevolg van overnames. Maar tegelijkertijd krimpt ook de werkgelegenheid in de adviessector (van 4,2 FTE per advieskantoor in 2022 naar 4,1 FTE in 2023). Bij zowel kleine als grote advieskantoren is op beide vlakken een daling te zien; alleen bij middelgrote kantoren (rechtspersonen met zes tot twintig FTE) is nog sprake van groei. Zowel het aantal adviesbedrijven in deze categorie stijgt (naar inmiddels 869) als het aantal FTE werkzaam binnen die kantoren (nu 8.263).

Veel hypotheekkantoren

Onder de nieuwe toetreders bevinden zich opvallend veel hypotheekkantoren (44% van het totaal). Ook in relatie tot de totale markt is dit percentage erg hoog, want slechts 16% van alle bestaande financiële dienstverleners is een hypotheekadvieskantoor. Het RiFD noemt dit een na-ijleffect van de goede hypotheekmarkt van de afgelopen jaren.

Opvallend is dat veel hypotheekkantoren starten onder een collectieve vergunning. Dit heeft te maken met het relatief grote marktaandeel in Nederland van de hypotheekketens.

Consolidaties blijven doorgaan

In 2023 is het aantal ‘consolidators’ stabiel gebleven op 25, net zo veel als vorig jaar. Deze overnemende partijen zijn grofweg te verdelen in private equity instellingen en verzekeraars. Zij kopen nog altijd op relatief grote schaal bestaande advieskantoren op. De marktconcentratie is dus nog altijd gaande. Kijkend naar de werkgelegenheid in de sector als geheel, zit inmiddels ruim 28% (dit was 25%) van het totale aantal FTE bij de concerns met een consolidator aan boord.

Overigens vinden ook binnen de groep consolidators mutaties plaats. Zo heeft Howden het belang van De Goudse in VLC overgenomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.