900 miljoen voor onteigende beleggers SNS Reaal

0

Het kabinet heeft in totaal 900 miljoen euro uitgekeerd als schadevergoeding aan beleggers die in 2013 werden onteigend toen de overheid SNS Reaal nationaliseerde. Het uitbetalingsproces is daarmee afgerond.

Dat schrijft minister Van Weyenberg van Financiën in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. SNS Reaal dreigde failliet te gaan in 2013 waardoor de staat zich genoodzaakt zag de bankverzekeraar te nationaliseren en beleggers te onteigenen. Toenmalig Minister Dijsselbloem had in eerste instantie niet alleen de aandelen zelf, maar ook de schadeclaims van de aandeelhouders onteigend. De Raad van State floot hem daarop terug.

Vorig jaar bekrachtigde de Hoge Raad een uitspraak van de Ondernemerskamer dat toenmalige houders van onteigende achtergestelde obligaties participatiecertificaten serie 3 en leningen in SNS Reaal en SNS Bank een schadevergoeding dienen te ontvangen.

5.100 aanvragen

Kort na deze uitspraak heeft het ministerie van Financiën een aanvraagloket geopend. In de periode juni – september 2023 zijn circa 5.100 aanvragen voor schadevergoeding beoordeeld. 99% van de aanvragen is gehonoreerd, de rest is afgewezen.

Ongeveer 93% van de door de rechter vastgestelde schadeloosstelling is uitgekeerd. Het overgebleven gedeelte is opgenomen in de consignatiekas van het ministerie van Financiën. Daar kunnen gedurende twintig jaar alsnog aanvragen worden ingediend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.