‘Zzp’ers willen niet in de tweede pijler’

0

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen, is het absoluut niet eens met het idee van pensioenfondsen, waar minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees oren naar lijkt te hebben, om zzp’ers in een bepaalde sector automatisch mee te laten doen met een bedrijfstakpensioenfonds.

Die tweede pijler past niet bij zzp’ers, vindt Zonneveld. En hij heeft een vraag aan de bedenkers en de minister: wat er mis is met de derde pijler voor pensioenopbouw voor zzp’ers? Hieronder leest u zijn reactie.

Klok terugdraaien

“Pensioenfondsen willen dat zzp’ers in een bepaalde sector automatisch meedoen met een bedrijfstakpensioenfonds. En minister Koolmees lijkt daar oren naar te hebben. Vanuit het belang van pensioenfondsen gezien begrijpelijk. Zij zien de aanwas van (jongere) deelnemers al jaren afnemen, waardoor ze door vergrijzing in de problemen komen. Maar in plaats dat pensioenfondsen zich aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt – mensen wisselen vaker van baan en/of arbeidsvorm – willen ze de klok terugdraaien zodat mensen weer hun leven lang bij één fonds aangesloten zijn. Maar de tweede pijler past niet.”

Een zzp’er is geen werkgever

“De tweede pijler in ons pensioenstelsel is bedoeld voor werkgevers. Er wordt vanuit gegaan dat de aanbieders rechtstreeks met werkgevers communiceren. Dit is vastgelegd in de pensioenwet. Een zzp’er is geen werkgever, maar een particulier. Daarvoor is de derde pijler bedoeld. Daar communiceren aanbieders rechtstreeks met particulieren. Daarom gelden er andere regels voor de communicatie. Dit is vastgelegd in de Wft.”

Derde pijler

“Binnen de tweede pijler wordt aan het begin van het jaar bepaald hoeveel er maandelijks ingelegd moet worden voor het pensioen. De (maximale) hoogte van de inleg is gelieerd aan het maandelijks salaris. De meeste zzp’ers weten dat aan het begin van het jaar nog niet. Hun inkomen kan immers maandelijks verschillen. In de derde pijler wordt de maximale inleg – de zogeheten fiscale ruimte –  bepaald door het inkomen van het voorgaande jaar. De derde pijler past op gebied van flexibiliteit en fiscaliteit dan ook veel beter dan de tweede pijler.”

Niet blij

“Zzp’ers kunnen nu al vrijwillig hun pensioenregeling in de tweede pijler voortzetten. Vrijwel geen zzp’er maakt hiervan gebruik omdat deze pijler om bovengenoemde redenen niet past. De enige zzp’ers die verplicht zijn zich bij een bedrijfstakpensioenfonds aan te sluiten, zijn de schilders en stukadoors. En die zijn hier niet blij mee. Om onder die plicht uit te komen schrijven ze zich in als klusjesman. En vakbond Zelfstandigen Bouw heeft juridische stappen genomen tegen deze verplichting.”

Naadloos

“Het is zeer onlogisch te proberen met wetswijzigingen zzp’ers de tweede pijler ‘in te duwen’. De bestaande zzp-pensioenoplossingen – zoals BrightPensioen en het ZZP pensioen – werken vergelijkbaar met tweede pijler oplossingen van verzekeraars of PPI’s. Je bouwt een pot vermogen op waarbij het risico richting pensioendatum via een lifecycle wordt afgebouwd. Alleen bij deze derdepijleroplossingen kunnen zzp’ers maandelijks bepalen óf en hoeveel ze inleggen. We vragen Wouter Koolmees – en ieder ander die dit oppert – dan ook eerst de vraag te beantwoorden wat er mis is met de derde pijler voor pensioenopbouw voor zzp’ers? Want in tegenstelling tot de tweede pijler past deze naadloos bij de zzp’ er.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.