Zzp’ers onbekend met fiscale jaarruimte

0

Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Onder zzp’ers tussen 25 en 35 jaar is dat zelfs 77%.

Bijna alle (91%) zzp’ers schatten het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in en 35% denkt dat fiscale jaarruimte te maken heeft met hele andere zaken zoals de verhouding zakelijke – privé autokilometers of het berekenen van de hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van BrightPensioen en Allianz.

Misgelopen fiscaal voordeel

Sjaak Zonneveld, commercieel directeur van BrightPensioen: “Er is gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen zonder het fiscale voordeel. Het juiste percentage is tot 50-60%. Maar 9% van de zzp’ers heeft dat goed. De rest denkt veel minder extra in te hoeven leggen, 24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen. ”

Accountant

Van de zzp’ers die weten wat fiscale jaarruimte is, berekent 37% het zelf. Een kwart (24%) vindt het gemakkelijk te berekenen en 13% moeilijk. Zonneveld: “De accountant heeft een enorme meerwaarde voor de zzp’er als het gaat om het benutten van jaarruimte, blijkt uit de cijfers in dit onderzoek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.