‘Zzp’ers met laag inkomen zijn minder bezig met hun pensioen’

0

Zzp’ers moeten hun pensioen helemaal zelf regelen. Of en op welke manier ze dat daadwerkelijk doen, blijkt sterk afhankelijk van hun besteedbaar inkomen. Zzp’ers met een lager inkomen zijn veel minder actief bezig met hun pensioen dan degenen die meer verdienen. Bovendien kennen ze de fiscale regels slechter en hebben ze amper een beeld van hoeveel geld ze op hun oude dag kunnen verwachten.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 1.654 zzp’ers naar aanleiding van de nieuwe pensioenwet die sinds 1 juli van kracht is. Alle respondenten zijn fulltime zzp’ers, dat wil zeggen dat ze er geen baan in loondienst bij hebben.

Besteedbaar inkomen

In het onderzoek maakt Knab onderscheid op basis van besteedbaar maandinkomen. Dat is het inkomen dat de zzp’er maandelijks overhoudt na aftrek van belasting en sociale premies. De inkomensverdeling van de zzp’ers in het onderzoek is: minder dan 2.000 euro: 34%; 2.000 tot 3.000: 28%; 3.000 tot 4.000: 17% en meer dan 4.000: 21%.

Niet actief bezig met regelen pensioen

Uit het onderzoek blijkt dat 38% van alle ondervraagde zzp’ers actief bezig is met het regelen van het pensioen. Financieel expert Oskar Barendse: “Maak je onderscheid op basis van de besteedbare inkomens, dan ontstaan flinke verschillen. Zo geeft 54% zzp’ers met een besteedbaar inkomen boven de 4.000 per maand aan actief te zijn met zijn of haar pensioen. Bij zzp’ers in de laagste inkomensklasse ligt dat percentage ruim de helft lager, op 25%.”

Beruchte financiële kloof

Barendse: “Hier zie je de beruchte financiële kloof ontstaan en steeds groter worden. Mensen met lagere inkomens denken minder vaak aan later en zijn vooral bezig met vandaag. Toch is dat zonde. Juist de lagere inkomens doen er goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met geld opzijzetten voor later, ook al is het maar telkens een klein beetje. Hoe eerder je begint des te langer je geld de tijd heeft om door te groeien naar een mooi vermogen.”

Kennis fiscale regelingen

“Om geld op een slimme manier opzij te zetten voor het pensioen, is het belangrijk dat je de beschikbare fiscale regelingen kent”, zegt Barendse. “Spaar of beleg je via zo’n regeling? Dan betaalt de overheid – via belastingvoordelen – immers mee aan je pensioen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 26% van alle ondervraagden goed op de hoogte is van de fiscale regelingen rondom pensioen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.