‘Zzp’ers met AOV en pensioen zijn vergeten groep’

0

Volgens Sjaak Zonneveld van BrightPensioen en Cosmas Blaauw van SharePeople wordt in de massale aandacht voor zzp’ers wordt één groep  consequent vergeten. De zzp’ers die wél pensioen opbouwen en wél iets hebben geregeld voor het risico op arbeidsongeschiktheid. Zij roepen op deze groep niet te vergeten bij het bedenken van allerlei nieuwe regels.

Volgens beiden wordt in de media en de politiek de zzp’er veel besproken. “Het gaat altijd over de zorgen die men heeft over de zzp’er. Die bouwt geen pensioen op, heeft geen AOV. En dat zou niet alleen een gevaar zijn voor de zzp’er zelf maar ook voor de samenleving”, aldus Zonneveld. “We hebben recentelijk een onderzoek gedaan onder onze deelnemers. Daaruit blijkt dat 80% naast het opbouwen van een pensioen bij ons ook iets heeft geregeld voor het risico op arbeidsongeschiktheid. Dat is dus een totaal ander beeld dan meestal wordt geschetst.”

Meesten hebben iets geregeld

Zonneveld: “Van de BrightPensioen deelnemers heeft 41,6% een AOV bij een verzekeraar, 27,7% heeft een vermogensbuffer om het op te vangen, 21,4% is lid van SharePeople, 17,3% is lid van een Broodfonds, 2,9 % heeft het anders geregeld en 20,2% heeft nog niets geregeld. Maar van deze 20% zegt 40% dat ze het op hun to-do-lijst hebben staan.”

Verplichtingen en regels

Cosmas Blaauw van SharePeople: “Het gevaar is dat de overheid met verplichtingen en regels komt die bedacht zijn op het algemene beeld dat alle zzp’ers geen pensioen opbouwen en geen AOV hebben. Ze vergeten dat er een aanzienlijk groep is die alles zelf al heeft geregeld, meestal zonder de traditionele grote pensioenfondsen en verzekeraars. Die zitten niet te wachten op verplichtingen. De klanten van BrightPensioen en SharePeople zijn hardwerkende, bewuste zzp’ers die genieten van het ondernemerschap en van de vrijheden die dat met zich meebrengt. Ze hanteren een goed uurtarief, nemen ondernemersrisico’s, maar dekken te grote risico’s ook af.”

Oproep

Zonneveld: “Wij doen een oproep om deze groep niet te vergeten in het bedenken van allerlei nieuwe regelingen. Ze redden zichzelf namelijk prima, leveren een grote bijdrage aan de maatschappij, betalen flinke belastingen en als het even tegenzit houden ze niet direct hun handje op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.