‘Zzp’ers kunnen beter een BV oprichten’

0

“Zzp’ers kunnen hun eenmanszaak of VOF binnenkort wel uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en overgaan tot het oprichten van een BV, zoals nu blijkt na het recentelijk gesloten pensioenakkoord. Zzp’er blijven is vanwege de verplichte AOV, die deel uitmaakt van dit akkoord, ineens een stuk minder aantrekkelijk geworden.”

Dat zegt Pim van Rijswijk, directeur van de VRB Adviesgroep. Hij heeft geen goed woord over voor deze verplichte AOV voor zzp’ers. “Het is een loeidure verzekering, met name voor de mensen die het meeste risico lopen en vaak het minst verdienen: in de regel de beoefenaren van zware beroepen. Feitelijk introduceert de overheid hiermee voor alle zzp’ers een verkapte belasting.”

Werknemer

“Helaas lijkt dit een realiteit waarmee we moeten leven”, zegt Van Rijswijk. “En dan wordt het als zzp’er werken vanuit een eenmanszaak of VOF wel een hele dure aangelegenheid en is de oprichting van een BV een goede manier om te ontkomen aan deze verplichte AOV-verzekering. Met een BV is de ondernemer namelijk in dienst en dus werknemer van zijn eigen BV. Hierdoor is men dus per definitie al geen zelfstandige zónder personeel meer en geldt er dus ook geen verplichting meer om zo’n dure AOV af te sluiten.”

Mislopen

Volgens Van Rijswijk zet een aantal zzp’ers nu nog niet de stap om vanuit een BV te gaan werken, omdat ze dan de fiscale voordelen van de eenmanszaak mislopen. “Dit terwijl ze vanuit risicoperspectief wel graag vanuit een BV zouden willen werken. Zo heeft de zzp’er met een eenmanszaak zevenduizend euro zelfstandigenaftrek en is de eerste 14% van de winst vrijgesteld van belasting. Daar staat echter met een eenmanszaak wel een hogere kwetsbaarheid tegenover. Binnen de BV als rechtspersoon is de ondernemer namelijk beschermd voor de gevolgen van een faillissement, terwijl de eigenaar van de eenmanszaak hoofdelijk verantwoordelijk wordt gesteld bij een bankroet.”

Maatwerk

Bij een winst van rond de 100.000 euro per jaar bedraagt het fiscale voordeel van een eenmanszaak volgens Van Rijkswijk tussen de vijf en tien mille per jaar. Een gemiddelde (verplichte) AOV voor zzp’ers kost rond de zevenduizend euro per jaar. “Per saldo biedt de eenmanszaak dan geen enkel voordeel meer ten opzichte van de BV en heb je met een BV wel een stuk extra bescherming. Alles is maatwerk en iedere situatie is natuurlijk anders, maar mij lijkt de BV dan een goede keuze wanneer je weet hoe een faillissement in de papieren kan lopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.