ZZP’ers in de knel door Wet DBA

0

De Wet DBA heeft op 1 mei 2016 de VAR-regeling vervangen en is bedoeld om schijnzelfstandigheid in de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er te voorkomen. Volgens Robbert van Adrichem, directeur Agium, kent het werken met modelovereenkomsten ernstige gebreken en komen ZZP’ers in de knel.

Van Adrichem: “De Belastingdienst keurt bijna de helft van de modelovereenkomsten af. Bovendien tekenen opdrachtgevers om te beginnen al niet makkelijk, omdat ze de bui wel zien hangen. De Haagse politiek realiseert zich inmiddels ook dat ze niet ‘een bui’ maar watersnoodramp met de DBA wetgeving hebben gecreëerd. Bedrijven gaan op zoek naar alternatieven om de flexibiliteit te kunnen behouden.” Agium stelt dat de wet DBA wild om zich heen slaat en de Finance & Control sector hard heeft getroffen. “De typische langdurige ZZP-opdrachten en het intensieve teamwork rijmen niet met de bepalingen uit de DBA-modelovereenkomsten.”

Geen zzp’er alstublieft

Agium detacheert financiële professionals en krijgt tegenwoordig van opdrachtgevers regelmatig ‘Gelieve geen zzp’er te sturen’ te horen. Sinds de invoering van de Wet DBA kunnen organisaties te maken krijgen met naheffingen en boetes, als er sprake is van schijnzelfstandigheid bij ingehuurde zzp’ers. Organisaties zijn hier heel alert op. Voorheen lag het risico alleen bij de zzp’er.

Van Adrichem: “Ik spreek dagelijks opdrachtgevers die financiële professionals inhuren. Zij kijken zeer kritisch naar modelovereenkomsten die met zzp’ers gesloten moeten worden, en bij twijfel tekenen ze niet. Dat bewustzijn is bij opdrachtgevers snel gekomen, terwijl zzp’ers lang hebben gedacht dat het wel los zou lopen, omdat er niets is veranderd in de manier waarop ze hun werk uitvoeren.”

Belastingdienst

Als opdrachtgevers al tekenen, dan kan de belastingdienst altijd nog roet in het eten gooien, zegt Van Adrichem. “MKB Belangen vroeg begin september de cijfers op, en die zijn ontluisterend: bijna de helft van de overeenkomsten wordt afgewezen. Dat geeft aan dat de belastingdienst in veel modelovereenkomsten schijnzelfstandigheid bespeurt.”

Agium zet als alternatief ‘De Werkondernemer’ in. Dat is een vorm van detachering, waarbij de professional alle ruimte krijgt voor een ondernemende instelling, met bijbehorende beloningen. “De Wet DBA is niet meer van toepassing, er is geen risico op schijnzelfstandigheid, maar ondernemerschap wordt wel beloond.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.