Zzp’ers en het aansprakelijkheidsrisico

0

Lancyr Verzekeringen heeft 2.158 eigen verzekeringsaanvragen van zzp’ers uit 2017 onderzocht en gekoppeld aan CBS-data. Wat blijkt? Zzp’ers in de bouw, zelfstandige specialisten bedrijfsbeheer en zelfstandige sociaal werkers verzekeren zich vaker tegen zakelijke aansprakelijkheidsrisico’s.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen. 35,6% van de onderzochte aanvragen voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kwam van drie beroepsgroepen: zzp’ers in de bouw (17,5%), specialisten bedrijfsbeheer (10,5%) en sociaal werkers (7,6%). Beroepsgroepen waar de opdrachtgever volgens Lancyr een aansprakelijkheidsverzekering doorgaans verplicht stelt.

Eliab Salamony van Lancyr: “Beroepsgroepen die goed verzekerd zijn, hebben vaak grotere opdrachtgevers vanuit de bouw, gemeenten en grotere bedrijven, zoals banken. Dit zijn opdrachtgevers die van hun opdrachtnemers eisen dat zij zakelijk verzekerd zijn tegen de risico’s van aansprakelijkheid.”

Alleen AVB

Ruim 76% van de onderzochte zzp’ers met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Een veel lager percentage (16%) heeft zich tevens verzekerd met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Circa 7% van de ZZP’ers heeft zowel een BAV als een AVB verzekering. zzp’ers in de beroepsgroep ‘managers zakelijke en administratieve dienstverlening’ dekken zich, van alle beroepsgroepen, het beste in met zowel een BAV als een AVB verzekering. Het percentage dat beide verzekeringen heeft afgesloten is binnen deze groep 33%. Van deze beroepsgroep heeft 22% uitsluitend een AVB en 44% uitsluitend een BAV.

Juristen vaker een BAV

Van alle beroepsgroepen, denken juristen het vaakst aan een BAV. 56% van de juristen heeft zo’n polis afgesloten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt onder juristen daarentegen significant minder vaak afgesloten (30%). De BAV wordt binnen de bouw (94%), bedrijfsbeheer (71%) en sociaal werk (76%) het vaakst aangevraagd.

Sportinstructeur nieuwe doelgroep

Sportinstructeurs blijken volgens dit onderzoek vaker actief als zzp’er, maar minder vaak BAV-verzekerd. Salamony: “De afgelopen jaren zijn steeds meer vaste dienstverbanden omgezet naar flex dienstverbanden en zzp-constructies, zo blijkt uit cijfers van het CBS en De Nederlandsche Bank. Deze trend is het grootst onder de beroepsgroep sportinstructeurs. Volgens de laatste cijfers is het aandeel sportinstructeurs met ZZP vast dienstverband het afgelopen decennium gestegen met zo’n 53%. Inmiddels is 33% van alle sportinstructeurs zzp’er. Van alle onderzochte aanvragen, is 1,3% afkomstig van sportinstructeurs.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.