Zzp’er zoekt alternatief voor FOR

0

Sinds Prinsjesdag weten we dat de fiscale oudedagsreserve (FOR) per 1 januari 2023 stopt. Gisteren organiseerde BrightPensioen de eerste van drie webinars over de oudedagsreserve. “Het aantal zzp’ers dat heeft gekeken zegt wat over de gevolgen”, aldus directeur Sjaak Zonneveld.

Naast het verdwijnen van de FOR wordt het bedrag dat je als zzp’er per jaar belastingvriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, de zogenaamde jaarruimte, ook groter. Deze gaat van 13,3% naar 30% van het verdiende inkomen. Deze verruiming maakt deel uit van de plannen voor een nieuw pensioenstelsel, dat mogelijk niet meer in 2022 wordt goedgekeurd, wat wel het plan was. Daardoor loopt de afschaffing van de FOR en de verruiming van de jaarruimte misschien niet parallel, waarschuwt Zonneveld. “Dat is verwarrend. Zzp’ers worden zo een jaar benadeeld in hun pensioenopbouw. Doe dat gewoon in één keer per 1 januari 2023. Ik hoop echt dat ze in Den Haag dat kleine stukje uit het nieuwe pensioenplan tillen en tegelijk met het afschaffen van de FOR invoeren.”

Op zoek naar informatie

Voor zzp’ers is de afschaffing van de FOR belangrijk en ingrijpend nieuws. Want wat moet je met de opgebouwde FOR? Zijn er alternatieven om toch fiscaal vriendelijk pensioen op te blijven bouwen? Zonneveld: “We zagen op onze pagina over dit onderwerp de dag na de miljoenennota het bezoek al sterk toenemen. Zzp’ers willen weten wat ze moeten doen en waar ze aan toe zijn. Daarom hebben we direct besloten ook een webinar te organiseren. Als zoveel zzp’ers hun werk uit handen laten vallen voor een webinar over de FOR, dan zegt dat wel wat. We gaan hem herhalen, omdat we zien hoe groot de behoefte is naar meer informatie.”

Uit onderzoek dat BrightPensioen in maart van dit jaar uit liet voeren door onderzoeksbureau Multiscope bleek dat een derde (34%) van de zzp’ers gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve. Voor zowel zzp’ers die de FOR gebruikten als die dat niet deden is het webinar nuttig, zegt Zonneveld. “Voor de FOR gebruikers is bijvoorbeeld slim om zich te laten informeren over de mogelijkheid om dit jaar (dus over 2022) nog een bedrag toe te voegen, ofwel doteren. Of als ze het boekjaar 2021 nog niet hebben afgesloten, dat over het afgelopen jaar ook nog te doen. Reeds opgebouwde FOR mag in de boekhouding blijven staan. Maar of je dat moet willen, is de vraag. Reeds opgebouwde FOR kun je (op een bepaald moment) ook afstorten naar een lijfrenterekening.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.