Zzp’er vergeet nabestaandenpensioen

0

Maar weinig startende zzp’ers realiseren zich dat het recht op nabestaandenpensioen vaak vervalt zodra ze opzeggen bij hun werkgever en voor zichzelf beginnen. Het nabestaandenpensioen vormt volgens de Taskforce inkomen voor later (zzp) dan ook een blinde vlek voor vrijwel alle 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland.

Voor eenieder die denkt dat het maar weinig voorkomt: overlijden voor pensionering overkwam vorig jaar ruim 21.500 mensen. In het kader van de Pensioen3daagse roept de Taskforce zzp’ers dan ook op de pensioencheck op Mijn­pensioenoverzicht.nl in te vullen.

De Taskforce inkomen voor later (zzp) is een samenwerkingsverband waarin Wijzer in geldzaken, Stichting zzp Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, Verbond van Verzekeraars, Kamer van Koophandel, Nibud en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, samenwerken om de pensioenopbouw van zzp’ers te stimuleren door het bewustzijn op dit vlak onder zzp’ers vergroten.

Niet altijd 70%

De pensioencheck is vooral een must voor de groep zzp’ers die vanuit een dienstverband zijn gaan ondernemen, schrijft de Taskforce. “De meeste werkgevers bieden een pensioenregeling aan, veelal met een partnerpensioen op risicobasis. Dit betekent dat er een partnerpensioen geregeld is zolang de werknemer deelneemt aan die pensioenregeling. Stopt die daarmee, bijvoorbeeld omdat hij voor zichzelf begint, dan vervalt het partnerpensioen. Maar ook een echtscheiding kan gevolgen hebben voor de hoogte van het partnerpensioen. Daarom is het belangrijk dat de zzp’ers kijken hoe het met hun partnerpensioen zit.”

Volgens de Taskforce denken veel mensen ook dat nabestaanden 70% van het ouderdomspensioen ontvangen. Het partnerpensioen dat de partner na overlijden ontvangt kan in de praktijk echter door veranderingen in het partnerpensioen een lager percentage zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.