Zzp’er heeft moeite met fiscale jaarruimte

0

74% van de vrouwelijke en 57% van de mannelijk zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. Van de groep die bekend is met de fiscale jaarruimte, weet 78% van de vrouwen en 55% van de mannen niet hoe ze die ruimte kunnen berekenen.

Dit blijkt uit onderzoek door GfK onder 511 zzp’ers. Een groot deel van de zzp’ers (30% vrouwen – 23% mannen) die wel weet wat fiscale jaarruimte is, heeft echter nog nooit de jaarruimte berekend of laten berekenen. Overigens schatten bijna alle zzp’ers (91%) die meededen aan het onderzoek het belastingvoordeel van het gebruik van de fiscale jaarruimte te laag in. Vrouwen schatten dit belastingvoordeel wel iets beter in dan mannen.

Geld ligt op straat

Karin Jakobsen, oprichter BrightPensioen: “Binnen het onderzoek is ook gevraagd hoeveel procent men denkt extra te moeten inleggen om hetzelfde resultaat te halen zonder het fiscale voordeel. Het juiste percentage is tot 50-60%. Maar 9% van de zzp’ers heeft dat goed. De rest denkt veel minder extra in te hoeven leggen. 24% denkt zelfs dat een extra inleg tot 10% al genoeg is om het misgelopen fiscale voordeel door jaarruimtegebruik te compenseren. Zzp’ers die wel jaarruimte hebben maar dit niet gebruiken, laten veel geld liggen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.