Zzp-er maakt zich geen zorgen om pensioen

0

Meer dan de helft van de zzp’ers bouwt geen pensioen op. Een derde van de ondernemers verwacht in de toekomst onvoldoende pensioeninkomen te hebben. De meerderheid maakt zich dus geen zorgen.

Dit blijkt uit een gezamenlijke enquête van het ING Economisch Bureau en ZZP Barometer onder 1.050 zelfstandigen. Ondanks dat driekwart van de zelfstandigen zijn pensioen belangrijk vindt, bouwt een meerderheid geen pensioen op. Een groot deel van de ondervraagde zelfstandigen maakt zich vooralsnog geen zorgen over zijn pensioen.

De belangrijkste reden dat meer dan de helft van de zelfstandigen zonder personeel geen pensioen opbouwt zijn de hoge kosten die gepaard gaan met het participeren in een pensioenregeling. Daarnaast hebben veel zelfstandigen onvoldoende financiële middelen beschikbaar voor pensioenopbouw.

Een derde reden is dat ondernemers al voldoende pensioen hebben opgebouwd. Dit kan in het verleden in loondienst zijn opgebouwd, de pensioenvoorziening in de huidige onderneming is inmiddels voldoende, of de partner heeft een goed pensioen.

Van de zelfstandigen die vrijwillig pensioen opbouwen, doet 42% dit via een lijfrenteregeling. Daarnaast zijn het in privé sparen en/of beleggen, pensioenopbouw via de oudedagsreserve en bank-sparen veel gebruikte pensioenvormen. Het gemiddelde bedrag dat vorig jaar werd gestort voor de pensioenregeling varieert van 500 euro tot meer dan 10.000 euro.

Eén van de voorstellen van de overheid om meer zelfstandigen er toe aan te zetten pensioen op te bouwen is de invoering van een verplicht pensioen. Meer dan de helft van de ondervraagde zelfstandigen is hier echter geen voorstander van, zo blijkt uit de enquête.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.