Zorgverzekerde verlengt rechtstreeks

0

61% van de overstappers heeft zijn nieuwe zorgverzekering gekozen op basis van de prijs. Voor34 % was de dekking de belangrijkste drijfveer en 20% vond een vrije zorgkeuze het belangrijkste. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Market Response, blijkt verder dat het aantal mensen dat zich oriënteert op de zorgverzekeringsmarkt dit jaar met 5% is toegenomen tot 30%. Ten opzichte van de meting van vorig jaar zijn er significant meer consumenten die weinig tot zeer weinig vertrouwen hebben dat de zorgverzekeraars het belang van de klanten scherp voor ogen houden.

Rechtstreeks via verzekeraar
Waar in 2014 35% van de verzekeringen werd afgesloten via de website van de huidige verzekeraar, is dat in 2015 sterk gestegen naar 59%. Het aantal consumenten dat via een vergelijkingswebsite is overgestapt nam daarentegen fors af van 25% in 2014 naar 8% dit jaar.

Volgens het onderzoek is de belangrijkste oorzaak hiervoor dat consumenten de informatie op vergelijkingssites niet altijd vertrouwen en de behoefte aan onafhankelijke informatie toeneemt. Advertenties blijken vooral aan te zetten tot oriëntatie; uiteindelijk stapt slechts een klein deel van de consumenten die hierdoor zijn geactiveerd ook echt over.

ConsuWijzer
ACM lanceerde afgelopen najaar in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de AFM de ConsuWijzer. Via dit platform kregen consumenten tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Volgens het onderzoek heeft een op de vijf oriënterende consumenten deze informatie ook daadwerkelijk gebruikt.

Volledig onderzoek
Het Rapport consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt is begin dit jaar door Market Response opgeleverd, maar werd pas deze week in zijn geheel gepubliceerd op de website van de opdrachtgever; de Autoriteit Consument & Markt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.