Zorgverzekerde kiest voor zekerheid

0

31 december komt dichterbij. Zorgverzekerden hebben nog maar vier dagen om over te stappen van zorgverzekeraar. Bij vergelijkingssite Geld.nl ligt het aantal overstappers vooralsnog lager dan vorig jaar. Amanda Bulthuis: “Vooral nu in de Corona-tijd blijven mensen misschien liever zitten waar ze zitten.”

Met die keuze voor zekerheid laten deze mensen geld liggen, zegt Bulthuis. “De premieverschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars zijn in 2021 nog groter dan andere jaren. Het verschil tussen de laagste en de hoogste premie bedraagt gemiddeld 600 euro per jaar.”

Minder vaak restitutiepolis

Uit de keuzes van de mensen die tot nu toe via Geld.nl zijn overgestapt, blijken al een aantal opvallende trends voor 2021. Zo kiest nog maar 3% voor een restitutiepolis. In het zorgseizoen van vorig jaar koos ruim 14% voor een restitutiepolis. Het aantal restitutiepolissen is dit jaar wel verder afgenomen. “De basisverzekeringen van ONVZ (en de labels VvAA en PNO) en van ZorgDirect zijn in 2021 niet langer restitutiepolissen”, licht Bulthuis toe.

Daarnaast kiezen consumenten dit jaar minder vaak voor een aanvullende verzekering. Vorig jaar koos 77% één of meerdere aanvullende verzekeringen bovenop de basisverzekering. Voor het zorgjaar 2021 is dit nog maar bijna 60%. “Het lijkt erop dat mensen dit jaar echt kritischer kijken welke zorg ze nu echt gebruiken en willen verzekeren”, zegt Bulthuis.” De mensen die wel een aanvullende verzekering kiezen, doen dit voornamelijk voor de tandartskosten (41,8%) of fysiotherapie (31,6%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.