Zorgverzekeraars voorstander werelddekking

0

Het schrappen van de werelddekking in de zorgverzekering levert de zorgverzekerde volgens het kabinet per jaar een premiekorting van 2 euro op. Maar de zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald.

Als het kabinet zijn zin krijgt zijn Nederlanders die straks buiten Europa reizen niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. Hoewel er een aantal ingewikkelde uitzonderingen zijn, wil Zorgverzekeraars Nederland (ZN) het gehele plan zo snel mogelijk van tafel. In een brief aan de Tweede Kamer pleiten de zorgverzekeraars voor behoud van de huidige werelddekking in de basisverzekering.

Meer bureaucratie en extra kosten

Volgens Petra van Holst, algemeen directeur ZN is de wetswijziging niet in het belang van de verzekerden. “Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders juist ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en daarmee extra kosten.”.

Kans op onderverzekering, fouten en fraude

De zorgverzekeraars vinden dat de huidige werelddekking goed functioneert. Het kabinet wil deze werelddekking afschaffen, maar maakt tegelijk ook uitzonderingen voor sommige groepen. “Mensen die voor werk naar het buitenland reizen blijven bijvoorbeeld wel via hun basisverzekering verzekerd. Ook blijft zorg in bepaalde verdragslanden vergoed via de basisverzekering. De zorgverzekeraars verwachten dat deze ingewikkelde regels leiden tot meer bureaucratie en maken zich zorgen over de kans dat onderverzekering, fouten en fraude toenemen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.