Zorgverzekeraars mogen polissen niet altijd koppelen

0

Bij iets minder dan de helft van de zorgverzekeraars is het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als dit wel mogelijk is, rekent de verzekeraar vaak een toeslag op de premie of raadt dit af, zo blijkt uit een onderzoek per e-mail onder 25 zorgverzekeraars en 5 internetpolissen. 

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Bij elf zorgverzekeraars blijkt het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Opmerkelijk is dat het bij vier van de vijf internetpolissen niet mogelijk is alleen een aanvullende verzekering af te sluiten.

De inhoud van de basisverzekering is overal gelijk, maar de prijs kan wel verschillen. Aanvullende verzekeringen verschillen echter sterk in dekking en premie. Voor consumenten kan het daarom gunstig zijn een goedkope basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en een qua dekking gunstige aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar. Dit is echter maar bij iets meer dan de helft van de zorgverzekeraars mogelijk.

Bij veel zorgverzekeraars zijn basisverzekering en aanvullende verzekering gekoppeld. Volgens de Zorgverzekeringswet mag dat niet altijd. Als iemand zijn basisverzekering opzegt, mag de verzekeraar niet automatisch ook de aanvullende verzekering stoppen. Dit om het bijvoorbeeld ook voor chronisch zieken – die vaak hogere ziektekosten hebben – mogelijk te maken van zorgverzekeraar te wisselen. Wel mag een verzekeraar iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten verplichten ook een basisverzekering bij hem af te sluiten. Ook mag de verzekeraar bij alleen een aanvullende verzekering een hogere premie vragen.

Verzekeraars rekenen vaak zo’n toeslag aan verzekerden met alleen een aanvullende verzekering. Ze raden het consumenten ook af om aanvullende verzekering en basisverzekering bij twee verschillende verzekeraars onder te brengen omdat dit veel meer administratie met zich meebrengt – bijvoorbeeld bij vergoedingen die deels onder de basisverzekering vallen en deels onder de aanvullende verzekering – maar ze bieden die mogelijkheid dan wel. Aanvullende en basisverzekering bij een verzekeraar heeft ook voordelen, zoals een loket, dezelfde zorgverleners en soepel afhandelen van declaraties.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.