‘Zorgverzekeraars mogen extra kosten corona-aanpak onderling verdelen’

0

Zorgverzekeraars mogen dit jaar de extra kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van vragen van de zorgverzekeraars. Zonder onderlinge verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Zorgverzekeraars moeten normaal gesproken zelf opdraaien voor financiële risico’s bij hun zorguitgaven. Dat geeft ze een prikkel om doelmatig in te kopen, de zorguitgaven te beheersen en de premies zo laag mogelijk te houden. Daar hoort het onderling verrekenen van kosten niet bij. Maar 2020 is geen normaal jaar. De uitbraak van de coronacrisis heeft grote financiële gevolgen voor de zorg gehad en bij zorgverzekeraars uitzonderlijke onzekerheden over financiële risico’s veroorzaakt. Verzekeraars mogen daarom voor 2020 afspraken maken om de extra kosten van de corona-aanpak onderling te verdelen. Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen.”

Hogere kosten

Zonder onderlinge verrekening dreigen sommige zorgverzekeraars met aanzienlijk hogere kosten geconfronteerd te worden dan andere, terwijl ze in hun individuele beleid voor 2020 weinig tot geen ruimte meer hebben om nog invloed op die kosten uit te oefenen. De zorgverzekeraars willen daarom de kosten die het gevolg zijn van de coronacrisis voor het jaar 2020 onderling verdelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.