Zorgverzekeraar moet tarief vermelden

0

Autoriteit Consument & Markt vindt dat zorgverzekeraars consumenten inzicht moeten geven in de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot aan de eigen-risicogrens. Als ziekenhuizen eerder de tarieven openbaar maken, voorziet ACM een risico op verstoring van de jaarlijkse onderhandelingen.

Volgens ACM is het voor patiënten belangrijk om bij de keuze voor een bepaald ziekenhuis te weten hoeveel ze daar moeten betalen voor hun behandeling. Patiënten betalen zelf de tarieven van de ziekenhuisbehandeling tot aan de eigen-risicogrens van 385 euro.

Verzekeraar heeft contracten

In een toelichting schrijft ACM dat de verzekeraar de contracten sluit met de verschillende ziekenhuizen en via het eigen risico de ziekenhuistarieven direct in rekening brengt aan de verzekerde. “Daarom kan een zorgverzekeraar zijn verzekerden het beste adviseren over de actuele ziekenhuistarieven en de gevolgen voor het eigen risico. Bijvoorbeeld via de website, een speciaal portal voor patiënten of via de telefoon.”

Verstoring voorkomen

Zoals hiervoor al aangegeven ziet ACM een risico op verstoring van de jaarlijkse onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars als de ziekenhuizen zelf de tarieven openbaar maken. “Het is de bedoeling dat ziekenhuizen in de verschillende regio’s met elkaar concurreren om patiënten te bedienen, niet alleen op kwaliteit en service, maar ook op prijs. Stel nu dat een ziekenhuis op een strategisch moment zijn tarieven openbaar maakt, als andere ziekenhuizen nog in onderhandeling zijn. Dan wordt het voor alle ziekenhuizen eenvoudiger om hun tarieven hoog te houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.